Ніна Карпачова підтримала позицію депутатів облради

19
0

щодо рішення, яке стало знаковим для багатьох закарпатців

Як йшлося в попередніх повідомленнях, враховуючи волю жителів Закарпаття, 7 березня ц.р. обласна рада прийняла рішення про визнання на території області національності «русини», що викликало чимало полярних емоцій. Одні стверджували, що крок депутатів облради – демократичний, інші – що він не до кінця виважений. І от днями стало відомо, що Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Ніна Карпачова під час зустрічі з головою світової ради русинів Павлом Магочієм, де побував і депутат облради Євген Жупан, він же – найактивніший ініціатор визнання на Закарпатті національності «русини», повідомила, що протягом останніх років отримала чимало звернень від мешканців Закарпаття, в яких йшлося про те, що держава ігнорує їх право вільно обирати та відновлювати свою національність. Так от, мовила Ніна Карпачова, це – дискримінація, яку слід усунути, а тому вона звернулась з поданням до глави уряду щодо відновлення в Україні національності «русини», внесення русинів до реєстру національностей України, а також просить зобов’язати центральні й місцеві органи виконавчої влади здійснити заходи, спрямовані на задоволення етнокультурних і соціальних потреб русинів в Україні.
    Як повідомив Євген Жупан прес–службі облради, вручаючи Уповноваженому свою книгу "Народ нізвідки" (ілюстрована історія карпаторусинів), презентація якої відбулася 18 червня в Києво-Печерській лаврі, професор Павло Маґочій зазначив, що він високо цінує зусилля українського Омбудсмана, спрямовані на офіційне визнання національності русинів в Україні. Адже це питання стосується прав тисяч людей, які живуть сьогодні в Закарпатті. Ніна Карпачова повідомила, що протягом останніх років отримала чимало звернень від мешканців Закарпатської області, які ідентифікують себе як русини, і поділяє їхню стурбованість тим, що Українська держава ігнорує їх право вільно обирати та відновлювати свою національність. Вона вважає це дискримінацією, яку не усунуто з 1945 року. І це при тому, що право на вільну етнічну самоідентифікацію та розвиток закріплено в Конституції України, відповідних законах України, міжнародних конвенціях і деклараціях. Уповноважений з прав людини звернула увагу на те, що русинам як автохтонам Карпатського регіону притаманні унікальна культура, визнана світовою славістикою мова, певні етнічні особливості, традиції, духовність, менталітет, відчуття своєї національної самобутності. Сьогодні, далі веде Євген Євгенович, в Закарпатській області діють 27 недільних шкіл, де вивчаються русинська мова, література і культура. У краї плідно працюють русинські письменники, художники і артисти. Виходять русинською мовою й газети. За роки незалежності України видано близько 40 книг русинською мовою, зокрема "Історія Підкарпатської Руси", "Русинська педагогічна енциклопедія", "Русинсько-українсько-російський словник", здійснено переклад Євангелія русинською мовою. Русини роблять вагомий внесок у розвиток науки, культури, інших сфер життя нашої України.
    На переконання Ніни Карпачової, русинський етнос має бути відновлений на теренах суверенної України у своїх правах. За ініціативою громадських організацій карпатських русинів станом на 1 червня 2007 року зібрано понад 130 тисяч підписів закарпатців, які вважають себе русинами.
    На підставі наведенного, Ніна Карпачова, зазначає Євген Євгенович, звернулася з поданням до глави уряду Віктора Януковича, в якому порушує питання про відновлення в Україні національності "русини", внесення русинів до реєстру національностей України, а також просить зобов’язати центральні та місцеві органи виконавчої влади здійснити заходи, спрямовані на задоволення етнокультурних і соціальних потреб русинів в Україні. У поданні Уповноваженого з прав людини наголошується на необхідності юридичного відновлення в Україні національності русинів, що, як відомо, після приєднання в 1945 році Підкарпатської Руси до УРСР у складі СРСР фактично була заборонена.

 

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також