Обладнання ужгородських медзакладів на 60 % зношене

4
0

В Ужгороді працюють близько 500 лікарів та 700 медичних сестер, а на одного ужгородця медичного персоналу припадає значно більше, ніж у середньому по області.

Про це повідомив на прес-конференції заступник Ужгородського міського голови, голова надзвичайної протиепідемічної, протиепізоотичної комісії при Ужгородській міській раді Федір Апшай.

Федір Апшай зазначив, що хоча майже 96 відсотків від бюджетних асигнувань у медицину (це 64 млн. грн.) йдуть на виплату зарплат та оплату комунальних послуг, а інші медичні потреби залишаються недофінансованими, в медицині міста все-таки спостерігається певна позитивна динаміка.

Так, у медичних закладах (крім МДКЛ та поліклініки) замінили вікна, встановили автономне опалення, реконструювали кардіореанімаційне відділення, налагодили роботу кабінету ехокардіоскопії, відкрили ендоскопічний кабінет, встановили новий ренгенодіагностичний комплекс тощо. Виконано робіт на 3,3 млн. грн., хоча планували реалізувати до 6 млн. грн.

На поточний рік заплановано повністю замінити внутрішні тепломережі МКЦЛ, проведуть тендер на ремонт лабораторних корпусів. Буде відремонтовано приміщення МПЦ, покрівлю дитячої лікарні, приміщення жіночої консультації, що по вул. Другетів.

Проблемою залишається медичне обладнання, яке на 60 відсотків зношене. Останнім часом його частково вдалося замінити у ЦМКЛ (на 900 тис. грн.), дитячій лікарні та міській поліклініці. Вимагає оновлення і автопарк станції “швидкої допомоги”. У вересні-жовтні має з’явитися новий реанімобіль.

На базі Ужгородської міської поліклініки заплановано відкрити денний стаціонар, бо, як доводить практика європейських країн, це дає суттєвий ефект корисної дії у процесі лікування хворих. 

На останній сесії Ужгородська міська рада ухвалила рішення передати сімейній амбулаторії, розташованій по вул. Легоцького, три додаткові приміщення під рентгенкабінет, сучасну лабораторію та кабінет УЗД.

Федір Апшай також повідомив про рішення міської влади взяти позику: аби ні освітяни, ні медики не мали тих проблем, що були минулого літа, коли нічим було виплатити літні відпускні працівникам освіти. 

Говорячи про кваліфікованість надання медичної допомоги в Ужгороді, слід додати, що 53 відсотки наших лікарів мають вищу категорію. Начальник відділу охорони здоров’я Ужгородської міської ради Ірина Столярова каже, що акцент робиться власне на первинну ланку: 45 дільничних лікарів та 43 медсестри в семи відділеннях міської поліклініки здійснюють загальну практику сімейної медицини. Ірина Столярова висловила вдячність міському голові Сергієві Ратушняку та депутатському корпусу, які знайшли можливість виділити додатково 5 млн. грн. до коштів, визначених на потреби медицини згідно з формульним розрахунком.

Здоров’я 25,5 тисячі дитячого населення в Ужгороді під контролем медичних працівників чотирьох філій та 39 дитячих дільниць, для стаціонарного лікування облаштовано 120 дитячих ліжок, працюють 20 реанімаційних ліжок, поінформував головний лікар Ужгородської дитячої клінічної лікарні Ігор Рошко. Дитяча міська клінічна лікарня має хороше реабілітаційне відділення з фізкультурним залом та тренажерами, соляною камерою і басейном. Ужгородська МДКЛ акредитована як “Лікарня, доброзичлива до дитини”, тут працюють за програмою раннього втручання щодо дітей, які народилися з патологіями, пропагують грудне вигодовування.

Відрадно, що індекс здоров’я ужгородських дітей зріс від 41 % (тобто стільки дітей жодного разу не захворіли протягом першого року життя ) до 46 %. В Ужгороді також найнижчий у області показник дитячої смертності.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також