Офіційна зарплата медиків ще менша,

4
0

ніж у вчителів

За світовими стандартами, якщо держава виділяє на охорону здоров’я менше 5% ВВП – можна казати, що її не існує. В Україні, хоч обсяги коштів на цю галузь щороку збільшуються, проте вона все ще фінансується за залишковим принципом і на цей рік в обсязі 3,4% ВВП. Із 27 загальнодержавних медичних програм, фінансуються лише кілька та й ті не повністю. Гроші виділяються через 20 міністерств та відомств. А за підсумками минулого року КРУ визнало МОЗ одним з «передовиків» нецільового використання бюджетних коштів.

На запитання ЗІА «Простір» з цього приводу голова комітету ВР з питань охорони здоров’я Тетяна Бахтєєва запевнила, що висновки КРУ ще розглядаються, і наслідки будуть серйозні. От тільки пригадується, такі висновки й запевнення були вже не раз, а наслідків поки ніяких…

Зарплата медиків у середньому на 200 грн. менша навіть за зарплату вчителів, не повністю пропрацьовано тарифну сітку. У цьому році зарплату підніматимуть – на кілька гривень, як і мінімальну.

Поки керівництво держави не оцінить охорону здоров’я як питання безпеки держави – змін на краще годі чекати – констатували під час засідання виїзної колегії комітету Верховної Ради, яке цього тижня пройшло на Закарпатті.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також