Офіційно: Агенція національної безпеки США прослуховувала Мартіна Лютера Кінга

10
0

Нещодавно розсекречені документи свідчать, що Агенція національної безпеки США (АНБ) прослуховувала борця за права людини Мартіна Лютера Кінга та боксера Мохаммеда Алі під час протестів проти війни у В'єтнамі.

Розсекречені документи також свідчать, що АНБ прослуховувала журналістів з New York Times, Washington Post та двох сенаторів.

Пізніше дехто з представників Агенції називав цю програму стеження "сумнівною, якщо не протизаконною".

Цю операцію, яку назвали "Мінарет", викрили у 70-х роках, однак імена тих, кого прослуховували, оприлюднили лише зараз, передає ВВС. 

Секретні документи опублікували після того, як відповідне рішення ухвалила урядова рада на користь дослідників з Університету Джорджа Вашингтона.

Крім Мартіна Лютера Кінга та ще одного активіста боротьби за права людей Вітні Янга, боксера та журналістів, АНБ також прослуховувала закордонні дзвінки двох видатних сенаторів - демократа Френка Черча та республіканця Говарда Бейкера.

Багатьох з тих, за ким стежили, свого часу вважали противниками участі США у війні у В'єтнамі.

У 1967 році масштаб антивоєнної кампанії змусив президента Ліндона Джонсона звернутися до спецслужб з проханням з'ясувати, чи не підтримували ці протести іноземні уряди.

Програма існувала і після того, як президентом у 1969 році став Річард Ніксон.

Її закрили у 1973 році, коли адміністрація Ніксона була захоплена Вотергейтським скандалом.

Нинішні публікації секретних документів збіглися в часі з суперечками щодо програм стеження у США, викликаними оприлюдненнями, зроблені екс-співробітником спецслужб Едвардом Сноуденом.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також