Офіційно: Майже 1 мільйон осіб вже отримали угорське громадянство за спрощеною процедурою

34
20

За інформацією віце-прем'єра Угорщини Жолта Шем'єна, починаючи з 2010 року, коли власне і була запроваджена спрощена процедура, понад 950 000 осіб стали громадянами Угорщини.

835 000 з них отримали громадянство шляхом натуралізації. Ще 115 000 оголошено громадянами Угорщини, але іншим шляхом. Серед останніх особи, чиї предки емігрували з Угорщини та є угорцями за походженням, але не отримали угорське громадянство в силу обставин.

Водночас, 30 000 заяв було відхилено, у більшості випадків через відсутність володіння угорською мовою.

Такі дані Жолт Шем'єн озвучив під час засідання парламентського комітету з міграції. Він також зазначив, що спрощенна процедура отримання громадянства є заслугою альянсу партії Фідес та Християнсько-демократичного союзу, які прийшли до влади в Угорщині 7 років тому.


Принагідно зауважимо, що за офіційними даними станом на початок 2015 року 94 000 закарпатців отримали угорське громадянство. І на той час це був лише 3-й показник у розрізі країн, чиї громадяни набували угорське громадянство. Найбільше з Румунії (Трансільванія, 66%), Сербія (Воєводина, 17%), і лише тоді Україна (Закарпаття, 14%).


На засіданні комітету Шем'єн також зауважив, що нинішній уряд робить все, аби підтримувати угорські громади за кордоном країни. Зокрема, на підтримку закордонних угорців нині виділяються безпрецеденті кошти з бюджету. Якщо у 2009 році на ці цілі виділялося 9 млрд форинтів, то у минулому році – 89 млрд форинтів (286 млн євро). Лише на фінасування та модернізацію угорських дитячих садочків за кордоном направлено 17 млрд форинтів.


Радимо у цьому ключі переглянути заяву Уповановаженого уряду Угорщини в співпраці з Україною Іштвана Грежи про План Егана.


– Угорщина розробляє єдину демографічну програму, в тому числі за участі етнічних угорських громад за кордоном, за підтримки всіх відповідних їніх ініціатив, – сказав Шем'єн.

Політик зазначив, що здатність етнічних угорців відстоювати власні інтереси залежить й від успіхів місцевих угорських політичних партій. В якості прикладу він назвав успіх альянсу угорських партій RMDSZ і MPP. Альянс отримав понад 6 відсотків голосів на парламентських виборах в Румунії в грудні минулого року.

Зауважимо, що Жолт Шем’єн був тим політиком, зі слів якого про право закордонних угорців на автономію та подвійне громадянство, стартувала дискусія в українському суспільстві щодо статусу угорської громади в Україні, зокрема Закарпаття. Дійшло аж до дискусії про ці питання на найвищому рівні.

Нагадаємо, що у шахрайстві з незаконним отриманням угорського громадянства звинувачують 55 мешканців Закарпаття.

Коментарі

Д1
До 11.05.2017 10:55

Покопайся в стат-ках а може найдеш як знизилося насел. за останні 10 р., як опинилася країна по ВВП на рівень Сомалі, Гондурасa."В Україні більша частина економіки в тіні, не забувай про це" Так це зрада чи перемога? С твойов пропозіційов ти дуже правильно охарактеризував соціальну сферу і генотип твого суспільства.Ти незабувай що влада, політики, верхівка- відбиток пальця твого суспільства. Не доречно говорити що це ми, а ті ось вони. Вони теж з вашого кола, ваші друзі, браття, сусіди, кумири - одна кров тіже гени. Інших генів у вас в країні- немає i не буде. Ні які вибори чи майдани не поможуть (причинa- нема з кого вибирати).З приводу переселення мадяр в інші еврокраїни-так це норма, багато хто повертається в Угорщину тай щорічно тисячі німців, датчан, голландців переїжджають на ПМЖ так як хочуть жити в здоровому середовищі. Цілі селища з голландцями і німцями біля міста Печ, aле багато тисяч челядей з Укр.(не підкарпат. жителі) працюють на концернах: Самсунг, Дунафер, Ханкук..

M
milosh

Я би тоже міг поритися в різних статистиках і найти шо ти не договорюєш, лиш не маю часу. В Україні більша частина економіки в тіні, не забувай про це. І факт лишається фактом, не знаю нікого з паспортом хто бт виїхав в Мадярщину, даже самі мадяри їдуть в інші країни.

Д1
До 10.05.2017 19:07

То тобі потрібно побезпокоітися- різниця між країнами 50 років. Укруіна по ВВП на чоло по покуп. способності- USD 8.305 ( на 113-й місті), по номіналу- USD 2.194 (131-й ) Угорщина за купівельною способн.27.482 -45-ом місті,по номіналу USD12.778 https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)_per_capita вважаючи з щорічним 5% приростом ВВП (що виключено по економіці укруіни, десь за 25 років досягне рівень мадярів, притому, що в Угорщині за 25 років приріст економіки буде 0%. Ти не звізди по ПДВ- 5% на основн. продукти харчування, ресторани, 7% -книги,зошити тощо 18% -на інтернет, 27% -техніка, бензин, одяг... Серед. зарплата 287.500 Фт / місяць (USD 1.030) чистими на руки USD 850. Економіка дуже сильна, приріст ВВП 4,5%, безробіття 4%. Експорт USD 122 млрд, імпорт USD112 млрд, тобто країна і нац. банк збагачується щорічно нa USD9-12 млрд, а якщо додати то що виграє від ЄС на різні проекти, то цю суму можна x 2 рази тобто щорічне збагачення USD18-24 млрд.

ДЮ
до Юля

Ви пишете,що нема покращення тому,що в країні війна. Але чомусь олігархам війна не заважає збагачуватися.Не думали про це ніколи???

M
milosh

13:19 Заспокойтесь шановна. Да, отримаали паспорти, але думаю не більше 1 % виїхало в Мадярщину. Решта далі - Німеччина, Австрія. Тобто це не ідейні мадяри або мадярони, а звичайні заробітчани, на Угорщину їм грубо кажучи на..ати. 15:02 В Угорщині є райони де злидні такі як у нас. І вроді влада нормальна. Тому діло не лише у нійі. Податки і тарифи там вище чим у нас. ПДВ найвищий у Європі - 27 %

Ю
Юля

Володіння угорською мовою обов*язкове! Чому Угорщина має давати громадянство всім закарпатцям? Володіння мовою має бути, якщо ти громадянин країни! Для тих хто отримав громадянство відкрито багато шляхів, і слава Богу! Бо в Україні вже нема, що робити. Можливості працювати. Всі виїжають і піднімають економіку іншим країнам :) Хоча українці дуже трудолюбиві і розумні люди. Шкода, що це не використовується для покращення країни. А про яке може йти мова покращення, якщо в Україні війна?

5
5005

Ми, всі закарпатці, хочут мати угорське громадянство, угорщина має дати громадянство даже тим , хто не володіє угорськов мовов, лиш оби било коріння мадярське !

В
Вася

1 млн осіб отримало громадянство... хм.. ще залишилося 38)))

R
rem

В сучасному світі не тільки бізнес конкурує за трудові ресурси: на рівні держав також точиться жорстка конкуренція за громадян. І ніхто не буде чекати, поки жидня в Києві почне щось робити - життя людини надто коротке. Підкарпатські русини завжди ідентифікували себе як окремий етнос від українців. Тому для русинів Закарпаття, в принципі, все рівно, хто буде створювати кращі соціально-економічні умови в краї: мадяре, словаки чи марсіане. Головне - результат. А люди в нас працьовиті - потрібно, щоб лише держава хоч мало стала ефективнішою, бо тільки вона створює рамкові умови для життя громадян та функціонування бізнесу.

КБ
Ко би не був

Нам вже нічого втрачати, чи з мадярами чи без них. Ми вже в такому гівні живемо шо не виберемося з нього за років 50!!! А від Европи відстали Мінімум назавжди. І у всьому винна крадійська влада, і теперішня і минула і поза минула, кожен клан відкидував нас на 10 років назад. 26 років треплють цю державу як шлюху свині жидівські. Мати таку багату і розумну націю, і щоб так все просрати, тільки наша влада вміє. То під маскалів лягати, то від Європи милостині просити. В нас заводи відкриває весь світ, а наші люди повинні на них працювати. Наші інженери повинні шукати роботу в інших країнах вмісто того щоб працювати вдома.Хіба в нас менше мозгів ніж в них?!! Ні, в нас просто всі хочуть легких грошей, Карпати продати, тарифи підняти, пенсії відібрати, а щось придумати мозгів нема. Не буде в нас майбутнього в цій країні... Шкода

М
Мукачівці

Шановна, Ви ще згадайте середньовіччя, як то там було. Але не забувайте і слова славного Ракоці, що русини "генс фіделіссіма"! Мій дідо не дуже ся жалів на мадярів, кожний нарід має поганих та добрих людей. Гірше, ніж за України бути просто не може, це собі увідомте!

*
*****

Всього двоє адекватних громадян в коментарях. Інші всі - корисливі запроданці...

М
Мукачівець

На Закарпатті проживає всього трохи більше мільйона , а показали цифру 14% видно тих хто іще не отримав громадянство. З таким відношення до людей як в Україні скоро не буде хто захоче лишатись із громадянством України !

1
1250

Це правда! Краще всього було при чехах.

М
Мукачевка

Люди! Схаменіться! Мадярщина хороша для мадяр! У дідов позвідайте, як казали колись на них мадяри, поки під ними були: "Русинськи свині, наш хліб їсте!" Погано в наший державі жиеться - це правда, але не до мадярщини утікати - це теж не вихід!

Т
ТТХ

"...Лише 14 % українців Закарпаття готові отримати громадянство Угорщини..." :-) Кому вірити? Заплуталися у власній брехні.

С
Свуй

Красавци мадяри, не забувають за свойих даже за границьов і усяко поддержують, а у нашів "неньці" даже виїзжати не треба за кордон, уже туй на тебе великий омах поклали власті та щи хочуть уссати з тебе послідбноє до копійки. Пічальна статистика(

ДФ
до Фатів

Правду кажеш 100%. Так скоро і буде..

П
Порошенко

))чудово це тільки початок)))

Ф
Фатів

Най би мадяри зняли язикоіий барєр для Закарпатціів і уже Завтра цілоє Закарпаття у мадярщині буде .

Читайте також