Орбан і Міллер домовились добудувати газовий "Південний потік" в обхід України та Закарпаття

14
5

Орбан і Міллер домовились добудувати газовий "Південний потік" в обхід України та Закарпаття

Нагадаємо, що ще у липні 2014 року Віктор Орбан заявив, що Угорщина не має наміру відмовлятися від будівництва газопроводу "Південний потік", незважаючи на те, що офіційний Будапешт у цілому підтримує Київ.

Нині в Угорщині триває конкурс на вибір підрядника для виконання проектно-вишукувальних робіт, територіального планування та оцінки впливу на навколишнє середовище за маршрутом угорської ділянки "Південного потоку" в напрямку австрійського Баумгартена. Це угорці обіцяють зробити до кінця жовтня 2014 року.

Перший газ по газопроводу Угорщина має отримати на початку 2017 року. Крім цього на переговорах йшлося про стабільність поставок газу в майбутній зимовий період.
Як відомо, "реверсні" поставки газу з Угорщини в Україну стали невигідними після штучного підняття ціни до рівня 400 доларів США за тисячу кубометрів.

У той самий час "реверсні" поставки газу дозволили Україні заощадити близько 500 млн. доларів США через різницю в ціні палива з країн Євросоюзу і з Росії. Про це 25 вересня заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк.

Довідка. «Південний потік» - проект російського газового монополіста «Газпром» з будівництва газопроводу потужністю 63 млрд куб. м в країни Південної і Центральної Європи, спрямований на виключення транзитних ризиків, зокрема, через Україну. Перший газ по «Південному потоку» планують поставити у кінці 2015 року. На проектну потужність газопровід росіяни планують запустити у 2018 році.

Будівництво «Південного потоку» в Угорщині ведеться на основі міжурядової угоди між Росією і Угорщиною. Газопроводу в Угорщині присвоєно статус «проекту національного значення». Угорський ділянку «Південного потоку» будує спільна проектна компанія South Stream Hungary Ltd, створена на паритетних засадах «Газпромом» і компанією MVM Zrt. У 2013 році «Газпром» і MVM Zrt узгодили План заходів щодо реалізації проекту будівництва газопроводу «Південний потік» на території Угорщини до 2017 року.

29 квітня 2014 «Газпром» і OMV підписали Меморандум про наміри побудувати австрійську ділянку газопроводу «Південний потік» з пропускною спроможністю до 32 млрд куб. м на рік і кінцевим пунктом в Баумгартені.

Торік обсяг поставок російського газу в Угорщину склав близько 6 млрд куб. м.

У свою чергу ЄС заблокував реалізацію проекту "Південний потік". Єврокомісія також має намір обговорити ситуацію з проектом "Південний потік" 26 вересня в Берліні на тристоронній зустрічі з питань поставок газу за участю Росії, України і Євросоюзу.

Коментарі

Д
ДорозБудеОрбанУБерегові-можетеГоНакопкатиУгузицю!

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

М
Мадяр

Україна не має права чогось чекати від Угорщіни бо сама не робить нічого для Угорщіни !НІ автономії ні виборчого округу ітд

О
оля

Кожна держава,яка любить свій народ,дбає про його добробут, а на інших їм чхати. І правильно роблять.

НМ
Не мадьяр

А разве кто-то ждал чего-то другого от Венгрии?

Н
Неймар

В цьому світі ніхто нічого нікому не довжний.і ніхто нікого немає любити просто так.кожна країна дивиться свій інтерес, щоб їм краще було.Росія на всіх з газом давить.і на Угорщину, і на Словакію, і на Чехію і на Польщу.

Читайте також