Ошукали угорців майже на мільйон євро: В Угорщині розповіли подробиці шахрайської схеми на Закарпатті

18330 2

Раніше на Закарпатті було ліквідовано мережу кол-центрів, які займалися міжнародним шахрайством, зокрема на території країн ЄС.

Затримати 29-річного організатора та його попілчників вдалося завдяки тісній співпраці правоохоронців України та Угорщини.

Про подробиці спецоперації 6 червня розповіли на прес-конференції у Будапешті полковник Ласло Батаї, керівник кримінального відділу Національної поліції Угорщини (ORFK) та полковник Арона Йєней, директора Національного слідчого управління поліції Угорщини з надзвичайних ситуацій (KR NNI).

Ласло Батаї підкреслив, що останніми роками більшість шахрайств перемістилися в онлайн-простір, що спонукало поліцію вжити заходів. З осені минулого року в рамках проекту Matrix («Матриця») розкриттям цього виду злочинів займаються 300 слідчих по всій Угорщині.

Він зазначив, що з 1 січня 2023 року в якості підозрюваних у скоєнні злочинів в мережі Інтернет допитано 752 особи, з них 637 громадян Угорщини та 61 громадянин України. Затримано 107 осіб, 57 наразі перебувають під вартою. З допитаних підозрюваних 50 виконували керівну роль, 493 були підставними особами, 104 були організаторами.

Одну з найбільших спецоперацій угорським правоохорнцям вдалося здійснити за допомоги українських колег.

Арон Йєней розповів, що коли угорським слідчим стало зрозуміло, що нитки ведуть за кордон, вони одразу зв’язалися з українськими колегами, таким чином у прямій взаємодії разом розкрили злочинну мережу.

У результаті цього 3 червня, за консультації угорських слідчих, на території України було організовано затримання 41 особу одночасно в 39 місцях. Участь в затриманні брало близько 100 поліцейських.

Під час обшуків слідчі вилучили комп'ютери, мобільні телефони, флеш-накопичувачі, банківські картки, записи в кол-центрах, квартири та транспортні засоби зловмисників, а також 12 автомобілів та валюту, у рамках процедури повернення активів.

Зокрема затримані звинувачуються у онлайн-шахрайствах проти громадян Угорщини, яким пропонували завантажити додаток AnyDesk.

Додаток Anydesk використовувався для отримання доступу до банківських рахунків угорців, з яких здійснювалися незаконні перекази. У колл-центрах організатори залучали десятки операторів, які за вказівками своїх менеджерів телефонували обраним жертвам, а потім під час розмови заявляли, що ті повинні розкрити секретну інформацію. Для цього просили встановити на свої пристрої спеціальний додаток. Таким чином, після виконання вказівки, вони отримували доступ до їхніх банківських рахунків та переказували з них різні суми на рахунки підставних осіб.

Наразі йдеться про майже 360 мільйонів форинтів (понад 900.000 євро) збитків громадян Угорщини. Їх планують компенсувати частково за рахунок арештованих активів арештованих у злочинців на Закарпатті.

За даними слідства, такі кол-центри отримували 100 тисяч доларів прибутку в тиждень.

Коментарі

В
Вольд

А нах. Хай би ''грали'' орбанят і далі.

Читайте також