Особливості сучасних «розумних» пристроїв: їх плюси та мінуси

28
0

Глобальна цифровізація та потужний ривок технологій останніх десятиліть суттєво змінили світ.

Якщо ще на рубежі нового тисячоліття повстання машин і штучний інтелект ми могли спостерігати лише в голлівудському кіно, то сьогодні високі технології міцно увійшли в наше життя. Наприклад, багато компаній розробляють голосових помічників для управління пристроями «Розумного будинку». Зокрема, Amazon запустила Alexa Voice Assistant в «розумній» колонці Echo, а в Google розробили помічника для Google Home.

Активний інтерес спостерігається також до переносної електроніки. Наприклад, компанія JET випускає трекери для тварин, що відстежують дистанцію, на якій вони знаходяться. Також неабиякий попит мають спеціальні годинники. Попри те, що ці гаджети не є професійними медичними пристроями, вони дозволяють власникам контролювати свою активність протягом дня і частіше вставати з робочого місця для розминки.

В цілому існуючі сьогодні онлайн-магазини електроніки, наприклад https://itlook.ua/, здатні запропонувати своїм клієнтам багато різних гаджетів.

Активний інтерес з боку споживачів до «розумної» електроніки пояснюється рядом факторів. Це:

  • невисока вартість пристроїв;
  • популяризація здорового способу життя;
  • простота і зручність використання;
  • розвиток і доступність нових технологій;
  • безпека в умовах великих міст;
  • бажання йти в ногу з часом.

Але попри всі ці чинники, ринку ще належить пройти чималий шлях, перш ніж він повністю розкриє свій потенціал. Багато споживачів досі не розуміють цінності пропозицій таких пристроїв, а перші клієнти стикаються з різними проблемами у їх використанні. І всі з них ще треба буде вирішити.

Плюси та мінуси «розумних» пристроїв

Популярність «розумних» пристроїв у всьому світі зростає. Так, 75% опитаних користувачів вважають, що вони допомагають їм підвищити ефективність роботи, а 33% повідомили про плани купити «розумні» годинник Google Glass або SW8/4 від компанії Jet. Крім того, 57% респондентів бачить користь від носіння фітнес-трекерів, а 44% – від рекомендацій щодо поліпшення здоров'я.

Серед плюсів даної продукції треба виділити:

  • вартість. Пристрої представлені у всіх цінових категоріях;
  • простоту у використанні. Розробники постійно працюють над розширенням користувацького досвіду;
  • якісну організацію робочого дня. Можливість внести нагадування про час ділових зустрічей, дедлайнів та ін.;
  • локалізацію програмного забезпечення та технічну підтримку від виробників;
  • контроль безпеки пересування дітей та тварин в умовах мегаполісу або незнайомій місцевості.

Хоча інтелектуальні пристрої грають дуже важливу роль в полегшенні життя, у них є і деякі мінуси. Серед них:

  • швидке моральне та функціональне старіння електроніки;
  • відсутність ефективної обґрунтованості в необхідності застосування рядовими користувачами (багато хто все ще не розуміє, навіщо купувати «розумні» пристрої).

Крім того, багато представників старшого покоління відчувають різноманітні труднощі в процесі налаштування та експлуатації таких пристроїв. Це, своєю чергою, вимагає розробки специфічних адаптованих до потреб таких людей інтерфейсів.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також