Петра Мідянку не пустили до обласного архіву

9
3

Шевченківський лауреат планував дослідити історію рідного села.

 

Закарпатець, відомий український поет, цьогорічний лауреат Шевченківської премії Петро Мідянка мав намір віднайти деякі відомості про своє рідне село Широкий Луг (Тячівський район). Тому і завітав до архіву Закарпатської області, який розміщений у Берегові і де зберігаються всі документи до 1946 року. 
 
«Та, на жаль, не вийшло так, як думалося, бо не всі дозвільні папери для роботи в архіві були відповідно оформлені, зокрема, не вистачало візи ужгородського начальства (директора обласного архіву Михайла Місюка. – ред.). Прикро, але додому – і це ж не близький світ – довелося вертатися з пустими руками. А планувалося як мінімум два-три дні попрацювати з архівними документами…», – зазначає газета "Берегово". 
 
На жаль, саме така нині досить неприємна ситуація з нашими архівами. Обласний архів - це практично режимна установа, схожа на в’язницю (в приміщенні якої вона, до речі і знаходиться. – ред.) і яка зберігає та ретельно оберігає від людства «таємниці» минулого Закарпаття. Працювати з документами там дозволяють одиницям, насамперед тим, хто має якесь відношення до влади. Іншим, не лише простим людям, а й дипломованим спеціалістам вхід до установи практично закритий. Адже для доступу до архівних матеріалів потрібно пройти всі «кола пекла» – отримати відповідний папірець у начальства в Ужгороді, чітко зазначити причину своїх пошуків, сплатити різні квитанції тощо. 
 
Тобто обласний архів – це практично машина, яка заробляє кошти. Тим часом документи минулих часів псуються і ніхто не може сказати скільки їх залишилося... Нещодавно з’явилася інформація про те, що архівні документи про власників майна у області початку ХХ століття в Ужгороді просто спалили. Прикро констатувати той факт, що такого хаосу в нашій державі ще не відбувалося. І ніхто не несе ніякої відповідальності. У нас знищується не лише те, що вдалося зберегти, а навіть минуле...     
 
Показовою стала і ситуація з Петром Мідянкою. «Такі особистості не щодня переступають поріг цієї чи інших аналогічних установ, – зазначає газета «Берегово». – І аби в майбутньому не виникало ситуацій, близьких до конфузу, адміністрації варто більше уваги звернути на інформаційний блок, на роз’яснення тих чи інших робочих моментів, положень. Та й взагалі постаратися, аби зайвий раз не завдавати клопоту людині, якою пишається Україна, яку читає Європа... Зрештою, мова не тільки про Мідянку, а про всіх нас, тобто малих українців».

Коментарі

І
ірина

Не згодна. Я працювала в цьому архіві.довелось оформити декілька документів, але така процедура. і далі всі співробітники нормально ставились і допомагали.Хоча я ніякого відношення до влади не маю, звичайний викладач.І, даруйте, що таке "малі українці"? у коось комплекс неповноцінності.

Л
Лю

Пане mellonius, а який то був директор - нинішній чи минулорічний (М.Делеган)?

M
mellonius

гнила структура, що казати В мене був випадок. Іноземець, приїхав із самої Іспанії шукати свої коріння, директор архіву взяв з нього 100 баксу, пообіцявши копії документів вислати електронкою. Як ви здогадалися, нічого тот бідолаха Роберто (іспанець) не отримав і потепер...

Читайте також