Під гарними гаслами — погані справи

13
0

Переконані працівники комунальних аптек, які не хочуть реорганізації

У листопаді минулого року обласна рада прийняла рішення про реорганізацію ЗОВО «Фармація», до складу якого входять 37 юридичних осіб, яким підпорядковані 480 аптечних структур. За задумом, їх мали б позбавити права бути юридичними особами і об’єднати довкола новоствореного єдиного аптечного складу.

Фармацевтам пояснили, що при цьому здешевляться ліки, адже їх закуповуватимуть великими оптовими партіями. Однак працівники аптек оскаржили рішення облради в суді (цікаво, що чергове судове засідання було призначено на 31 вересня, хоча, як відомо, у цьому місяці лише 30 днів). Вони вважають, що така реорганізація призведе до скорочення близько 150 працівників, тим, хто залишаться встановлять однакову і не надто високу зарплату, тоді як нині кожна комунальна аптека регулює ці питання самостійно. Проте ліки для хворих при цьому не подешевшають, бо для створення складу потрібно буде брати кілька мільйонів кредиту, відсотки за який вплинуть на ціну препаратів. Доведеться закуповувати величезний автопарк – нині ліки постачають оптові фірми своїм транспортом кожній аптеці. До того ж ліки, наприклад, з Івано-Франківська везтимуть не як нині у Рахів, а спочатку в Ужгород, а тоді звідти в Рахів. Для підпису та печатки під кожним папірцем доведеться їхати в Ужгород. Але найбільше постраждає мобільність постачання ліками. Адже треба буде створювати єдину комп’ютерну мережу, проводити замовлення необхідних препаратів, чекати, поки їх привезуть. Тоді як десь у районі може виникнути потреба, скажімо, у кисневих балонах для термінової операції. Також важко буде постачати ліки у гірські населені пункти, обслуговувати пільговиків. Втратиться і конкурентність у порівнянні з комерційними аптеками, буде встановлено монополію.

Фармацевти запевняють, що нині існуюча мережа працює прибутково і протягом минулого року дала 7 млн. грн. податків та платежів до різних фондів, тоді як комерційні аптеки – лише 1 млн. грн. Подібні реорганізації, проведені в інших областях вже дали негативний результат, так само як і створення єдиної мережі по Ужгороду.

Невпевненість у завтрашньому дні, те, що рішення приймалося без консультацій з фахівцями, представниками аптек і навіть без їх відома були внесені зміни до статуту ЗОВО «Фармація», кажуть фармацевти, вже негативно позначились на роботі всіх їхніх закладів. У вівторок, 9 жовтня, вони провели чергове своє зібрання, зустрілися з журналістами і депутатами облради, які пообіцяли додатково вивчити проблему.

  

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також