Під вікнами Ужгородської міської ради до інформації "пробивались" з кулаками (ФОТО)

20
3

Вчора, 9 травня, увійшов в силу Закон України «Про доступ до публічної інформації» і вже сьогодні перед вікнами Ужгородської міської ради, на пл.Поштовій таки відбулась акція-перформанс щодо інформування населення та популяризації цього закону.

У власному блозі одна з організаторів акції, Юлія Дуб, у суботу закликала всі громадські організації, журналістів і просто свідомих громадян прийти і підтримати акцію та протистояти свавіллю влади, адже «через реакцію влади ми розуміємо, що до активістів можуть застосовуватись різні заходи, у тому числі і арешти». Співорганізатор акції Олександра Терембець (громадське об’єднання «Демократичний альянс») такої небезпеки безпосередньо перед початком дійства не вбачала: «Право збиратися дає нам Конституція України, що є найвищим органом. За ст.. 39 ми маємо повне право на мирні зібрання в будь-якому місці, завчасно попередивши владу. Що ми, власне, і зробили ще в п’ятницю. Інша справа, що нам надійшла відмова. Ужгородська влада виявилась не готовою до нового закону».

На акції активісти театралізовано продемонстрували, як Закон у боксерських рукавицях допомагає простим українцям, у яких виникли питання, пробитись до інформації через стіну грифу «Таємно»  та ДСК.

Після перформенсу активісти занесли свої перші інформаційні запити до Міської ради. Це були питання учасників акції, а також просто ужгородців, для яких організатори акції підготували готову форму, в яку можна було написати питання, яке їх цікавило. Чекатимуть 5 днів, щоб перевірити на скільки готова міська влада виконувати новоприйнятий закон.

Як розповіла Мукачево.net Юлія Дуб, що була відповідальна за координацію прийомів запитів, питали: «Про розрахунок тарифів для одного з житлових будинків, план будинку та прибудинкової території, які саме рішення запроваджені для розвитку Закону України «Про доступ до публічної інформації». . Є запит про ті рішення, на основі яких нам відмовили проводити тут акцію. Ми хочемо їх отримати, адже на сайті їх немає, а Закон вимагає, щоб всі рішення і документи викладалися на сайті Міської ради».

Нагадуємо, що процес підготовки до акції набув значного розголосу, адже попередивши заздалегідь владу про намір зібратися, організатори акції отримали письмову відмову з текстом

«Відповідно до рішення ХІІІ сесії Ужгородської міської ради ІІІ скликання від 1999 року визначено певні місця для проведення мітингів, маніфестацій та інших акцій, організаторами яких виступають об’єднання громадян, релігійні громади та мешканці міста, а саме: площа біля обласного музично-драматичного театру, стадіон «Спартак», Боздоський парк».

«Інцидент був роздутий організаторами акції, - зазначила прес-секретар ужгородського мера Алла Хаятова. – Річ у тому, що ми отримали не один лист саме щодо проведення масових заходів в цих місцях протягом травневих свят. Для них були аналогічні відповіді. Тим не менше, як помітно, цій акції ніхто не перешкоджав. Якщо молодь активна і хоче виступити, ми так само підтримуємо ті цілі, які вона ставить перед собою».

Коментарі

Д:
для :):

Бред. Это можно проверить на официальном сайте горсовета.

:
:)

не Хаятовою, а відділом інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю Ужміськради за останні місяці було опубліковано більше нормативно-правових актів, як то рішень сесії і виконавчого комітету, ніж за попередні 5 років :)

М
Мудрец

Тепер можна скаржетись, на те, що Хаятовою публікується 5 з 50 прийнятих рішень на сессії міскради.

Читайте також