Поблизу Чопа планують звести завод «Веткорн»,

16
0

на якому вироблятимуть біопаливо з кукурудзи

Закарпаття вибрано пілотною областю щодо реалізації в Україні проекту центральноєвропейської мережі виробництва біоетанолу. Поблизу прикордонного м. Чоп планують звести завод «Веткорн», на якому вироблятимуть близько 60 тисяч тонн цього біологічного палива. Вироблятимуть його із кукурудзи. В реалізацію проекту передбачено інвестувати понад 100 мільйонів доларів. Про це 23 травня в Ужгороді повідомили державний секретар адміністрації прем’єр-міністра Угорської Республіки Дьєрдь Іліан, голова Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко і голова Закарпатської облдержадміністрації Олег Гаваші. Дьєрдь Гіліан перебував у Закарпатті з одноденною робочою поїздкою, метою якої було обговорення умов реалізації проекту, — повідомила ЗІКу 25 травня прес-служба ОДА.

 «Цей проект підтримується урядами як України, так і Угорщини», – повідомив Леонід Козаченко. Зацікавлене у співпраці і Закарпаття: незважаючи на те, що область займає перші місця в державі за темпами розвитку промисловості, ситуація у сфері сільського господарства не є такою ж утішною». «Облдержадміністрація отримала 4 подібні пропозиції з різних країн. Однак саме цей проект для нас є вигідним, оскільки дає великі перспективи для розвитку сільського господарства області», – зазначив голова облдержадміністрації Олег Гаваші.

 Виробництво палива потребуватиме 350 т кукурудзи на добу. Як відомо, на Закарпатті збирають найкращі в Україні врожаї кукурудзи. А завдяки проекту виробництва біопалива буде вирішено проблему пустуючих земель.

 На заводі працюватиме близько 600 робітників, але ще як мінімум 2 тисячі чоловік буде зайнято виробництвом сировини.

 Якщо проект виявиться вдалим на Закарпатті, то такі заводи збудують ще в трьох регіонах України. Такі заводи створюються, зокрема, і в Угорщині.

 До 2010 року вміст етанолу в бензині на території країн ЄС становитиме не менше двадцяти відсотків. У країнах Євросоюзу надзвичайно зацікавлені у виробництві альтернативних джерел енергії, зокрема і біопалива, адже це зменшує їх енергетичну залежність, йдеться у повідомленні прес-служби. Завод глибокої переробки кукурудзи «Веткорн» випускатиме також супутню продукцію, зокрема сироп глюкози, натуральний крохмаль, вуглекислий газ ат комбікрми. За підрахунками спеціалістів, на вироблених із кукурудзи комбікормах можна буде вигодовувати стадо великої рогатої худоби в 1-1,5 тисячі голів і виробляти 11 тисяч тонн м’яса або 18 тисяч тонн молока.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також