Поблизу Кошице буде завод, де виготовлятимуть гаубиці Zuzana 2, яких дуже чекають в Україні (ФОТО)

10
0

Колісні самохідні гаубиці словацького виробництва Zuzana 2 вже беруть активну участь у бойових діях в Україні.

Міністерство оборони Словацької Республіки нещодавно повідомило, що Україна отримала восьму гаубицю Zuzana 2, яку поставила словацька державна акціонерна компанія KONSTRUKTA – Defence за контрактом від червня 2022 року.

Також є запит від України про постачання додаткових словацьких САУ. Про це розповів міністр оборони Словаччини Ярослав Надь.

Як розповів посадовець, минулого року Україна сплатила та вже отримала вісім САУ Zuzana 2. Також є угода між Словаччиною, Німеччиною, Данією та Норвегією про оплату контракту на постачання протягом року в Україну ще 16 самохідних артилерійських установок Zuzana 2, які зараз лише виготовляють.

“Нещодавно я отримав інформацію, що є запит України на ще 11 цих САУ, ми очікуємо підписання цієї угоди. Тісно працюємо з представниками Міністерства оборони Україні. Сподіваюсь, що зможемо прийти до взаємної згоди”, – зазначив Ярослав Надь.

Зазначимо, що 2 жовтня минулого року в Копенгагені міністр оборони Словаччини Ярослав Надь підписав угоду зі своїм колегою в Данії Мортеном Бьодсковом про виробництво ще 16 одиниць гаубиць Zuzana 2 для України. Виробництво цих гаубиць буде спільно фінансуватися Данією, Німеччиною та Норвегією, ці країни виділили на проект загалом 92 мільйони євро. Міністерство оборони Словаччини припускає, що поставки Zuzana 2 можуть початися в другій половині 2023 року.

У разі підписання контракту на поставку ще 11 гаубиць Zuzana 2 Україна матиме загалом 35 одиниць цих гармат і таким чином стане їх найбільшим споживачем. Збройні сили Словацької Республіки наразі мають в своєму арсеналі 16 гаубиць Zuzana 2.

Зацікавленість України доводить, що це якісні системи і що Словаччина має потенціал для виробництва конкурентоспроможних систем зброї. Використання словацьких гаубиць у реальних боях підкреслює якості цієї техніки.

Тим часом стало відомо, що на сході країні поблизу Кошице, в селі Праковце державна збройна компанія KONSTRUKTA – Defence планує відкрити нове підприємство в портфель якої входить також виробництво самохідної гаубиці Zuzana 2.

Наразі акціонерне товариство вже купило два виробничі цехи на території колишнього заводу важкого машинобудування. До «Оксамитової революції» (1989 рік) завод в основному був зосереджений на виробництві деталей для БМП і танків. Однак виробництва практично припинився на початку 1990-х років. У період розквіту на комбінаті працювало близько трьох тисяч робітників. Як повідомляє видання kosice.korzar.sme.sk два об’єкти викупили за 260 тисяч євро.

За даними Міноборони, наразі розпочинаються роботи з реконструкції та підготовки до впровадження нової технології виробництва зброї.



Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!



Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також