Половина закарпатців вважають себе здоровими

20
0

Органами статистики проведено вибіркове опитування членів домогосподарств області щодо стану їх здоров’я, рівня доступності для них медичної допомоги, придбання ліків та медичного приладдя.

За даними вибіркового опитування домогосподарств 49,7%  мешканців області вважають свій стан здоров’я як „добрий” при 48,6% в середньому по країні, чотири з десяти – „задовільний” та 10,6% – „поганий”. При цьому 90,1% осіб повідомили, що хворіли протягом року.

Із числа оптаних 76,1% повідомили, що за їх думкою, на стан здоров’я частково або серйозно вплинули наслідки Чорнобильської катастрофи.

Шість з десяти мешканців області, що хворіли протягом року, повідомили, що мають хронічні (6 місяців і більше) захворювання. Серед зазначених осіб 28,0% має гіпертонію, 27,2% – серцеві захворювання, кожна одинадцята – мігрень або частий головний біль, кожна дванадця¬та – хронічний бронхіт.

Кількість осіб, що мають такі захворювання як астму неалергічну та алергічну, діабет, катаракту, гіпертонію, серцеві захворювання, інсульт, артоз, артрит (у тому числі ревматоїдний), остеопороз, виразку шлунку або 12-палої кишки, злоякісні пухлини (включаючи лейкемію та лімфому) є меншою, ніж показники по країні, але кількість осіб, що мають хронічний бронхіт, емфізему легенів, мігрень або частий головний біль хронічну тривогу або депресію та інші захворювання перевищує відпо¬відні показники по країні.

Слід відмітити, що частина осіб, які перенесли захворювання, відмітили їх негативні довготривалі наслідки. Так, із загальної кількості осіб, які хворіли за останні 12 місяців, 7,0% повідомили, що ці захворювання негативно вплинули на їх повсякденну працездатність  2,9% – на їх життєву активність, тобто на можливість займатися фізичною працею, вести активний спосіб життя.

Із числа опитаних, які повідомили, що за останні 12 місяців зверталися до лікаря, 58,3% метою останнього візиту вказали хворобу або проблему зі здоров’ям, чотири з десяти – проходження профілактичного огляду.

За даними опитування протягом року у 98,7% домогосподарствах області хто-небудь з членів потребував медичної допомоги, придбання ліків та медичного приладдя.

Зі слів опитаних членів домогосподарств висока вартість медичних послуг, ліків та медичного приладдя спричинила вимушену відмову пере-важної частини домогосподарств від медичної допомоги, члени яких її потребували, але не змогли отримати. 

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також