Помер закарпатський поет та перекладач Іван Петровцій

76 19

Про сумну звістку стало відомо у п’ятницю, 1 січня. Поховають Івана Петровція у суботу, 2 січня в його рідному селі Осій, що на Іршавщині.

У травні йому мало виповнитися 71 рік. Авторитет серед інтелігенції завоював завдяки якісним перекладам з угорської та французької.

Також писав поезію українською та русинською мовами.

Був активним громадським діячем, зокрема так званого русинського руху, який є вкрай розрізненим, заполітизованим та коспірологічним.

Mukachevo.net

Коментарі

В
Вікторія

Вічна йому пам"ять. Дуже розумна, інтелігентна людина. Писав чудові вірші

ВО
весь Осій

Дуже розумна людина До всіх по покійників лише доброе

ВО
весь Осій

ВІЧНАЯ еМУ память

Р
руснак

будуть наши диты казати на нього, же вун будитель русинов, нарувни, из Духновычом ай Павловычом, Прощенный най буде!

К
Критик

Іван Юрійович Петровцій зробив внесок не лише в русинську літературу, але і в українську. Декілька років потому побачила світ його україномовна збірка поезій "Лірика". Це вищий поетичний пілотаж. В рази вищій, аніж рівень т. зв. постмодерністів-дегенератів, які прикриваються "українством" і живуть виключно на пейсаті гранти від слов"янофоба Сороса. Нехай земля буде пухом талановитій людині. Нехай він існуватиме в Раю вать в Ірію!

R
rusnak

Duzhe shkoda sho vzhe jogo nema z namy fajni pysav i vydavav knygy "knyga varenia" Anna Mykyta moja zhona use hosnuje i gotuje po tym rezeptam u dalekij Italii. Zarstvo jomu Nebesnoe prosymo i pomolymesia za niogo nastojaschogo Rusyna.

Z
Zoltan

Один із його перекладів з угорської мови (Народна пісня): Я покинув край коханий І пішов у світ незнаний. З півдороги озирнувся, А з очей так сльози й лються. Смуток зранку, смуток зночі, Вже нещастя й спать не хоче. Гляну - в небі рідні зори, І ще більше серце хворе. Заспокой блукальця, боже, Далі я блукать не можу. Чужина не рідна мати, Тут лиш плакати-ридати. Майже про себе... Вічна йому память!

ДВ
до всіх

Мертвих треба споминати лише добрим словом. Хто цього не вміє, краще нічого не писати. Іван Юрійович Петровцій дійсно був талановитою людиною, справжнім патріотом свого закарпатського краю і неньки України. Він залишиться хорошим прикладом для багатьох поколінь Срібної землі. Царство йому небкесноє і вічний покій, а родині - щирі співчуття.

Д
Довге

Дуже цікавий і розумний був чоловік, який знав і любив Закарпаття. Співчуття родині. Вічная йому пам'ять.

М
Марія

Вічна память блаженний покой йому.Хай Божа Матінка із ангелами поведе його світлою дорогою.Талановита була людина. Дякую йому за ті слова, які він говорив мені про Миколу. Вони вже зустрілись там. Шкода, що похорони не в Ужгороді. Родині співчуття.

Й
Йовжі

Вун був найталановитішим русинським письменником... Вічная памнять...

П
правдоруб

Помер від вживання через міру алкоголю. А так би ще й жив. Вічна памьять.

В
василь

Вічна память. Співчуття родині.

ЯД
Я ДУМАЮ

Я думаю що він пив та за того помер . тепер через то люди часто помирають

/
/

Дивно но я го не знав

К
Ковач

Ги кой видав кажджый поет, ци талантливый чолувік Петровцій мав доста тяжкый характер,айбо тото што ун учинив про русинську оброду, на ваговици переважило бы і майбуш людськых хыб! Вічна му памнять, блаженный покой!

І
іван

Вічна память! Дуже талановита людина. Патріот Закарпаття.

Читайте також