Про новації в законодавстві та спрощення ведення бізнесу говорили в ОДА

7
0

У середу, 8 лютого, про нові закони та правила, ініційовані керівництвом держави представникам ЗМІ розповіли голова Закарпатської облдержадміністрації Олександр Ледида, начальник Управління МВС України в Закарпатській області Віктор Русин, голова обласної Державної податкової служби Василь Іванчо, в.о. прокурора області Анатолій Савченко та начальник Чопської митниці Олександр Похилько.

 

Влада захищає права українських громадян.  Віктор Янукович під час Мюнхенської конференції ще раз наголосив: Україна виступає за подальший активний діалог з ЄС. Відтак, державна влада продовжує впровадження нових законів та правил, спрямованих на спрощення ведення бізнесу та гуманізацію відповідальності за ряд правопорушень. 
 
– Розробка і прийняття нових законів є невід’ємною і вкрай важливою складовою курсу на модернізацію України, проголошеного Президентом Віктором Януковичем. Адже відтепер пріоритетом буде захист прав людини, в той час як за старим законом на першому місці були інтереси держави, - наголосив очільник Закарпаття Олександр Ледида. Важливу роль, з огляду на вищезазначене, також відіграє декриміналізація відповідальності за економічні злочини. А ввівши перехід на спрощену систему оподаткування, влада зробила реальний крок назустріч бізнесу. Олександр Ледида переконаний:  робота над вдосконаленням законодавства триватиме й надалі.
 
Новий Кримінально-процесуальний кодекс відповідатиме  європейським стандартам. Україна взяла на себе зобов'язання реформувати кримінально-процесуальний кодекс ще у 1995 році. Зараз проект кодексу пройшов дві міжнародні експертизи, був обговорений на спільних зустрічах експертів Ради Європи і представників України як у Страсбурзі, так і в Києві.  У проекті враховані всі зауваження членів Венеціанської комісії. 
     – Тепер сторони обвинувачення та захисту суттєво урівнюються у своїх процесуальних повноваженнях, тобто і адвокат, і прокурор мають однакове право на збір доказів та представлення їх у суді. Скасовано повернення кримінальної справи на додаткове розслідування, що на практиці означало лише затягування в часі справ. Дотепер порушувалися права учасників процесу, в першу чергу, потерпілих, які не могли в короткі строки отримати відшкодування збитків і поновлення їх прав, - розповів в.о. обласного прокурора Анатолій Савченко. 
 
У роботі правоохоронної системи – людина понад усе. Згідно нового КПК, слідства будуть проводити виключно органи внутрішніх справ, органи безпеки та податкової служби. Такий запобіжний захід, як взяття під варту буде застосовуватися тільки у крайніх випадках через декриміналізацію багатьох статей. Як альтернатива пропонується домашній арешт, чого раніше не було. Тобто міліція у своїй діяльності повинна надавати всю можливу допомогу громадянам, відповідно до законодавства реагувати на злочини Недопустимим залишається укриття злочинів чи добування показів незаконним шляхом, використання службового становища правоохоронцями, корупція. 
 
– Також потрібно створити в колективах атмосферу нетерпимості до порушення прав та свобод громадян. У цьому напрямку ми проводимо відповідну роботу, - запевнив головний міліціонер Закарпаття Віктор Русин.
 
Збільшаться надходження до держбюджету. 17 січня 2012 року вступив у дію Закон щодо гуманізації відповідальності за господарські злочини. У першу чергу це пов’язано з декриміналізацією статті 201 (товарна контрабанда). Як відомо, різниця між кримінальною та адміністративною відповідальністю – вартість предметів правопорушення. Донедавна, якщо сума перевищувала 472 500 гривень, порушувалася кримінальна справа. Менша – адміністративна. У 2010 році було порушено 26 кримінальних справ (ст. 201) на суму 32 мільйони У 2011 році – 21 кримінальна справа на 42 мільйони гривень. Після того ж як вони пройшли через суд, до бюджету держави замість 32-х мільйонів надійшов 1 мільйон 200 тисяч гривень, засуджена одна людина. У 2011 році – ще менше – трохи більше мільйона гривень, і тільки дві особи отримали реальні строки покарань:
– Це значить, що за період, коли справи були в провадженні витрачалися колосальні кошти на саме провадження, експертизи тощо. Як результат, реальна сума коштів, яку отримував бюджет незначна. За новим законом наступає адміністративна відповідальність, проте суттєво посилюються економічні санкції, - розповів начальник Чопської митниці Олександр Похилько. 
 
Розвиток малого і середнього бізнесу – запорука стабільності економіки. Після запровадження нової «спрощенки» ведення бізнесу стає менш складним,  не таким зарегульованим, потребує значно менших зусиль, часу та коштів, позбавляє багатогодинного стояння в чергах і складного оформлення паперів. Сьогодні розроблено форму платника єдиного податку, який один раз звертається до податкової служби, сплачуючи необхідні платежі. Інша новація – це відсутність плати за найманого працівника,  що значно підвищило рівень легалізації. На Закарпатті виведено з «тіні» 6 тисяч робочих місць. 
 
– За підтримки обласної влади ми презентували більше 20 тисяч брошурок для бізнесменів. Усі підприємці можуть отримати інформацію. За грудень-січень ми провели 20 семінарів по роз'ясненню спрощеної системи,  в яких взяло участь близько 18 тисяч осіб. Надано понад 20 тисяч консультацій, - повідомив головний податківець краю Василь Іванчо.
 

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також