Пропущені через карантин уроки школярі відпрацьовуватимуть

10
0

по суботах та на зимовмх канікулах

Зростання захворюваності на грип та ГРВІ подарувало дітям додаткові три тижні карантинних канікул, однак навчальний план ніхто не відміняв, отож доведеться наздоганяти пропущене. Як саме і не тільки про це журналістам розповідали начальник управління освіти Ужгородської міської ради Володимир Огар та його заступник Богдан Кіштулинець.

Рішення про запровадження карантину, каже Володимир Іванович, 30 жовтня прийняла міськанадзвичайна протиепідемічна й протиепізоотична комісія, яку очолює заступник міського голови Федір Апшай, і лише вона може в разі потреби достроково припинити його. Наразі такого рішення не було, отож, незважаючи на стабілізацію ситуації і зменшення захворюваності, залишається в силі попереднє, згідно з яким освітні заклади не працюють до 22 листопада. “Якщо буде інше розпорядження, комісія повідомить наше управління, а ми протягом двох годин дамо знати директорам навчальних закладів. Ті, у свою чергу, через класних керівників поінформують учнів”, - додає Володимир Огар, очевидно, щоб діти занадто не розслаблялися. Тим більше, що прогаяне їм усе одно доведеться наздоганяти. Наказ Міністерства освіти передбачає суворо визначену структуру навчального року: для початкової школи - 175 робочих днів, із 5 по 11 клас - 190, а відтак розробляються заходи щодо відпрацювання плану. Яким чином? Через інтенсифікацію навчального процесу, котра передбачає різні варіанти: за рахунок робочих субот, використання навчальної практики (8-10 днів перед літніми канікулами) для додаткових уроків; щільнішого навантаження на заняттях (себто можна вивчати 2 параграфи за 1 раз). Який із шляхів (чи їх поєднання) обрати - вирішує керівництво конкретного закладу, порадившись з усіма учасниками навчального процесу. Адже не секрет, що навантаження у звичайній школі і, скажімо, гімназії абсолютно різне. 60% закладів уже подали в управління освіти свої пропозиції з цього приводу, решта повинні зробити це до кінця тижня.

Інше питання, яке цікавило журналістів у зв’язку з карантином, - чи виходять у цей період на роботу вчителі і в якому обсязі їм нараховуватимуть зарплату (бо по телебаченню пройшла інформація, що в деяких містах за вимушений простій платитимуть лише 2/3 ставки). Володимир Огар заспокоїв: із Києва є рекомендація не ущемляти педагогів матеріально, і в Ужгороді до неї дослухаються, тим більше, що покладені на них завдання вчителі все одно виконають пізніше. А працюють вони зараз, як у канікулярний період, і не обов’язково в школі, адже, крім роботи з учнями, є ще й інша, зокрема методична.

Закономірно, що після почутого журналісти поцікавилися: а чи не доведеться через деякий час знову відправляти дітей на карантин, якщо вони повернуться в холодні класи й групи? Виявляється, це питання вже врегульоване. Заклади освіти до нинішнього опалювального сезону почали готуватися відразу по закінченні попереднього, на ремонт теплових мереж міська влада виділила 250 тис. грн., отож до середини жовтня все було приведено до ладу, що засвідчило підписання відповідних актів.

Однак якщо 28 автономних котелень запрацювали вчасно, то великі котельні “Уж-тепла” забезпечити теплом “свої” школи та садки не змогли. Причина вже традиційна: населення винне газовикам кругленьку суму, міський бюджет не боргує ні копійки, проте його об’єкти стають заручниками: ліміти блакитного палива “Уж-тепло” не отримує. Міська влада та управління освіти звернулися зі скаргою до прокурора Ужгорода, і зрештою питання щодо освітніх закладів, які гріються централізовано, вирішено. На період карантину за досить теплої погоди в мережах підтримують необхідний мінімум температури, але до моменту повернення дітей приміщення прогріють, як слід, і перебоїв з теплом уже не мало би бути. Якщо, звісно, ВАТ “Закарпатгаз” не знайде якусь нову зачіпку. Пробував же він вимагати з 28 освітянських автономних котелень, крім вартості використаного газу, сплачувати ще й за … обслуговування газових мереж. Щоправда, безрезультатно, бо Володимир Огар у розмові з заступником директора ВАТ виклав залізні контраргументи. По-перше, жодна з газових мереж не перебуває на балансі управління освіти, тож підстав виділяти кошти на їх утримання нема, більше того, це було би правопорушенням. По-друге, в договорі між управлінням освіти й “Закарпатгазом” про подібну додаткову оплату не йдеться. І, нарешті, в рахунку, який виставляє ВАТ, крім вартості газу, значиться й його транспортування, що, власне, і мало б іти на утримання мереж.

Принагідно журналісти з’ясували й купу інших “навколоосвітніх” тем. Наприклад, що збирати кошти в школах та садках від батьків цілком законно: це вважається доброчинною допомогою. От тільки робити це повинна не адміністрація, а батьківський комітет, і внески мають бути добровільними. Правда, якщо йдеться про збір грошей на вакуумні вікна (саме на них, а не на ремонт після їх установлення), то тут виникають питання, адже ця програма фінансується з міського бюджету. Керівників закладів, де таке спостерігалося, вже попередили про відповідальність.

Що стосується черг на влаштування дітей у садочки, то проблема практично вирішена. Років 2-3 тому в списку значилися 2 тисячі черговиків, зараз - 180. Свого часу управління освіти запровадило централізований облік черговиків. Завідуючі садочків щомісяця подають свіжі дані, котрі вводяться в комп’ютер. Виявилося, що черга насправді була штучно роздута: перестраховуючись, батьки паралельно подавали заяви в 4-5 закладів. Фактично, зараз є можливість відкрити 2 додаткові групи для малюків: в АНВК та ДВЗ № 1 на Радванці, однак важко переконати мам, що не варто розраховувати на садок, розташований просто під вікнами вашого будинку.

З групами продовженого дня наче теж утряслося: безкоштовних по місту є 50. Директори закладів максимум до 6 вересня мали подати запит в їх потребі, однак дехто цього не зробив, тож довелося врегульовувати питання пізніше. До речі, нові нормативи диктують набагато жорсткіші умови для ГПД. Для першачків у них обов’язково мають передбачати спальні кімнати, для старших допускаються зведені групи, але теж має бути місце для відпочинку, і як мінімум 30-40 хвилин діти повинні займатися гімнастикою, гуляти тощо.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також