Питання тестування угорською мовою на Закарпатті буде актуальним

17
0

допоки Україна не зможе забезпечити вивчення української мови

«Допоки Україна не зможе забезпечити належні умови вивчення української мови, до того часу буде актуальним питання перекладу незалежного тестування випускників на угорську мову», – таку думку висловила під час прес-конференції начальник відділу у справах національностей Закарпатської ОДА Юдіта Євчак. Про це 10 жовтня повідомив власкор ЗІКу.

Вона зазначила, що якщо 1-6 класи з угорською мовою викладання в основному забезпечені підручниками з української мови, то для 7 класів жодного підручника з української мови немає. Зі слів пані Євчак, така ж само ситуація спостерігається в угорських школах Закарпаття і з забезпеченням угорськими підручниками. Школярі змушені вчитися ще з радянських книжок. Угорщина ж може допомогти хіба що певними збірками чи то посібниками, а щоб книжка годилась для навчання – її має затвердити Міністерство освіти і науки України.

Питання перекладу незалежного тестування угорською мовою вже неодноразово піднімалося угорськими громадами на Закарпатті. Зокрема, поінформовані стосовно цієї проблеми і обіцяли посприяти її вирішенню сам Президент України Віктор Ющенко, й міністр освіти і науки України Станіслав Ніколаєнко. Наразі ж, як раніше зазначав міністр освіти, основним каменем спотикання у розв’язанні цього питання є можливий витік інформації в процесі перекладу тестових завдань.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також