"Репортери" вважають дивною півторамісячну відпустку Януковича

8
0

Представники міжнародної організації "Репортери без кордонів" вважають дивним, що Президент Віктор Янукович і інші представники вищого керівництва України взяли відпустку тривалість 1,5 місяця.

Про це заявив генеральний секретар організації Жан-Франсуа Жульяр, який прибув вчора, 19 липня, разом зі своїми колегами з офіційним візитом в Україну.

"Нам видається дивним, що офіційні особи країни йдуть у відпустку на півтора місяця", – заявив він.

Нагадаємо, після хвилі критики з боку журналістів на адресу представників влади й керівників деяких ЗМІ "Репортери без кордонів" висловили намір приїхати в Україну й зустрітися з її керівництвом, а також з журналістами. 5 липня заступник голови Адміністрації Президента Ганна Герман повідомила "Репортерам", що в раніше заплановану дату зустрічі не буде через відпустку керівництва України, однак представники організації вирішили не переносити дату візиту.

Зі слів Жульяра, приїзд "Репортерів без кордонів" в Україну викликаний "великою кількістю тривожної інформації про тиск на ЗМІ", яку одержували міжнародні експерти останнім часом.

"Ми плануємо зустрітися з журналістами, які оголошували голодування, з тими, кому погрожували, і готові приїхати після 24 серпня (дня завершення відпустки Януковича – ред.)", – заявив він.

За підсумками візиту будуть підготовані висновки й рекомендації щодо стану свободи слова в Україні.

Член парламентського комітету з питань свободи слова й інформації, заступник голови парламентської тимчасової слідчої комісії з питань розслідування випадків цензури в ЗМІ Володимир Ландік (Партія регіонів) назвав заяви "Репортерів без кордонів" звичайною полемікою.

"Мене навіть не запросили на зустріч із ними, і, швидше за все, навмисне", – заявив він.

На його думку, такі візити не можуть реально впливати на ситуацію зі свободою слова в Україні: "Хтось скаже, що в нас усе погано, і виїде. А проблеми залишаться. Уникнути цензури й добитися відкритості інформації можна тільки при спільному бажанні влади, опозиції й ЗМІ".

Відпустка Януковича почалася зі святкування його дня народження 9 липня й триватиме до Дня незалежності 24 серпня.

Нагадаємо, раніше "Репортери без кордонів" висловили занепокоєння погіршенням ситуації зі свободою слова в нашій країні.

Прем'єр Микола Азаров запевняв владу Європейського Союзу в дотриманні представниками української влади принципів свободи слова, але також заявив, що Євросоюз не особливо цікавиться цією темою.

Нагадаємо, у червні США висловили занепокоєння ситуацією, яка склалася в Україні в цій сфері. Європейська федерація журналістів також висловила стурбованість скаргами на цензуру й обмеження свободи слова в українських ЗМІ.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також