Рецепт дня: словацькі русини готують на Святвечір вишневий суп (ФОТО)

48
1

Вишневий суп, який називають "черешнянка", є улюбленою стравою для русинів, що живуть на північному сході Словаччини. Його старша версія - це сливовий суп з квасолею, який місцеві жителі називають "сливчанка".

«У минулому люди використовували все, що їм дала природа. Діти збирали вишні, а їх мати готувала з них суп, до якого ще клали картоплю, щоб він був смачнішим та насиченішим", - розповів виданню sme.sk Ярослав Крайкович староста села Вапеник з Пряшівського краю.

Ця страва була обов'язковою стравою на Різдвяному столі у словацьких русинів.

Вишні збирали влітку, сушили, а потім для приготування супу замочували у воді.

На літр води йде 500 гр вишні (можна взяти свіжу або консервовану). Також потрібен цукор з медом (3-5 ложок).

"Карамелізуйте цукор, додайте трохи води, влийте розмочену вишню і нарізану кубиками картоплю. Коли картопля закипить, суп загущається борошном і його можна подавати до столу", - розповів Крайковіч.

За більш новою версією картопля не додається, натомість потрібно класти більше меду з нарізаним кружечками грейфрутом. Суп подають холодним.

Сливовий суп натомість готується з квасолею і чорносливом. Також можна додавати сушені яблука або груші.

Окрім цього на Різдвяному столі в русинських сімей мав бути мед, хліб, часник, грибна соус-мачанка, булочки (опеканце, бобальки) з маком без молока та вареники (пироги) з вишнями, сушеними грушами або капустою. Оскільки триває піст, не вживають вершкове масло, сир чи м’ясо. Але незважаючи на цю традицію, стіл виходить смачним і багатим.

Коментарі

С
Свуй

У Словакії суть русины? Та не годно такоє быти! Они ушиткi є украйинцями! Лем украйинці не розумівуть їх діалект бо укр.мова на тулько "багата та різноманітна" што не кажджому украйинцьови ся у голуву годна докус цiла містити.

Читайте також