Рільники Закарпаття взяли участь у міжрегіональному семінарі

8
0

Ріпак — культура надприбуткова. Однак належний урожай його ще потрібно вміти виростити. Таким був лейтмотив міжрегіонального семінару, в якому взяли участь рільники Івано-Франківщини, Закарпаття й Буковини, з особливостей вирощування і збирання цієї культури.

Це навчання напередодні жнив, які традиційно починаються зі збирання ріпаку, провели на базі ТзОВ «Штерн-Агро» у Тлумацькому районі фахівці фірм «Райс», «Сайенс», «Байєр», які поставляють на ринки регіону насіння, міндобрива, засоби захисту рослин.

— Минулі осінь і зима видалися не вельми сприятливі для ріпаку, — коментує крізь призму такого представницького семінару ситуацію в обласному ріпаківництві заступник начальника головного управління агропромислового розвитку ОДА Іван АНДРІЇШИН. — Загинуло 40 відсотків із 16,1 тис. га озимого ріпаку. Але майже 10 тис. га тих посівів вийшли з перезимівлі в задовільному стані. Крім цього, посіяно 600 га ярого ріпаку. Назагал є можливість зібрати непоганий урожай. Але бажано використовувати для цієї роботи не старі «Ниви», що залишають половину зібраного на полі, а сучасні комбайни типу «Кейс», «Джондір» «Клас», які мають пристосовані для збору ріпаку жатки й інше відповідне обладнання. Власне такі агрегати учасники семінару й оглянули у машинно-тракторному парку «Штерн-Агро».

Звісно, щоби зібрати гарний урожай, недостатньо лише надійної техніки. Тож організатори навчання представили весь технологічний ланцюг із вирощування цієї культури, починаючи від вибору насіння для сівби. Рекомендували, скажімо, сорти «Рохан» та «Висби» фірми «Лемке», які в умовах належного догляду за рослинами в лісостеповій зоні Івано-Франківщини видають 5,4 тонни зерна з гектара. Можна підрахувати, який то прибуток. Якщо цього року, як прогнозують, вартість однієї тонни ріпакового насіння сягне три тисячі гривень, то лише на одному гектарі такого ріпаку господар отримає 16 тис. грн. Навіть якщо відмінусувати всі затрати, чистий дохід усе одно виглядатиме доволі вагомо.

Вітчизняні сорти теж несогірші, надто ж виведені в Івано-Франківському інституті агропромислового виробництва. Вони дають до чотирьох–п’яти тонн насіння з гектара. Але вони не настільки ідеальні, як закордонні, приміром, за таким показником, як одночасне, рівномірне дозрівання всіх стручків і зерен у стручках... Безперечно, в будь-якому разі недостатньо посіяти найкращі сорти. Їх потрібно й добре підживлювати міндобривами та макро- й мікроелементами, обробляти гербіцидами й інсектицидами. Лише дотримання цих правил гарантує високий урожай.

Що це одна з найприбутковіших справ, наші господарі знають добре. Ми нікого не агітуємо сіяти ріпак. Сама фінансова вигода від його вирощування диктує це господарникам. У світі існує стійкий попит на ріпакове насіння, яке використовують у харчовій промисловості і для виробництва біодизельного палива. інша річ, що потрібно дотримуватися сівозміни. Сіяти ріпак на одному й тому самому полі можна лише раз на чотири роки, щоб не виснажувати ррунти. А ще варто пам’ятати, особливо тим, хто цього року вперше взявся до такої справи, що ріпак — добрий попередник під зернові культури.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також