Рівень міжгірського футболу виріс

7
0

Вже не перший рік на Міжгірщині проводиться футбольний чемпіонат. Немаловажну роль у розвитку цього турніру відіграла футбольна федерація Міжгірщини, створена кілька років тому і до складу якої ввійшли ентузіасти, популяризатори спорту, люди, яким не байдужий розвиток футболу на Верховині. Очолив ФФМ Євген Бундзяк, з яким сьогодні ведемо розмову.

 — Євгене Йосиповичу, насамперед, що якісно відрізняє районний футбольний чемпіонат сезону 2011 від попередніх років? І яку роль у його розвитку відіграє ФФМ?

 — Сьогодні, звичайно, районний чемпіонат значно відрізняється від того, яким він був 8 років тому. Але, на мою думку, недоречним буде порівняння цьогорічної першості із тими, що пройшли значно раніше. Коректніше буде порівняти його з минулорічним. Сьогодні в кращу сторону змінилось ставлення деяких очільників самоврядних одиниць краю до чемпіонату. Самі гравці команд також більш серйозно відносяться до нього, зокрема до організаційних питань. У цьому році чи не вперше команди перед стартом чемпіонату вчасно подали всі необхідні для реєстрації документи. Відрадно й те, що кожен футбольний клуб виконує вимогу щодо завчасної підготовки поля до гри (наноситься розмітка, приводиться у відповідний стан газон і т. ін.). Позитивні зміни відчувають і вболівальники, яких значно побільшало на матчах першості. Насамперед хочу відмітити Колочаву та Річку, де відвідуваність ігор найбільша.

В поточному сезоні вдалося покращити й матеріально-технічну базу окремих клубів. Так, за сприяння районного керівництва, зокрема голови райдержадміністрації В. М. Щура, всім командам, які беруть участь у чемпіонаті, було надано футбольні сітки, вручено м’ячі, кутові прапорці, а найголовніше — на полях у Річці, Студеному, Келечині, Голятині встановлено ворота стандартних розмірів.

Сьогодні деякі команди не мають власного футбольного поля і вимушені проводити ігри в сусідніх селах. Дане питання почало вирішуватись у Пилипці, де за сприяння сільського голови Ф. В. Кривки вже розпочались роботи з реконструкції власного футбольного поля.

А щодо ролі та значення футбольної федерації хочу відмітити ряд принципових речей. Зокрема, й досі панує думка, що ФФМ зобов’язана залучати команди до участі в чемпіонаті, з року в рік заохочувати чи якимось чином примушувати і гравців, і керівників деяких самоврядних одиниць краю брати участь у ньому. Хочу сказати, що така думка є хибною. Для того, щоб провести чемпіонат, ініціативу і бажання, насамперед, повинні проявити самі команди, а футбольна федерація покликана підтримати їх у цьому, допомогти в організації його проведення, сприяти розвитку чемпіонату, вирішувати деякі конфліктні питання щодо трактування правил гри і т. д. Адже ФФМ — це колегіальний орган, який діє на громадських засадах, куди входять індивідуальні (активісти, сподвижники спорту) і колективні члени (футбольні клуби). Щодо останніх, для їх повноправного членства у федерації командам необхідно зареєструватися в районному відділі юстиції. Поки що це зробили лише футбольні колективи Лозянського та Синевира, але, на жаль, у цьогорічному чемпіонаті жоден з них участі не бере.

Лише за умови членства всіх команд, які хочуть брати участь у першості, у складі федерації можлива повноцінна, якісна співпраця щодо розвитку й популяризації футболу в нашому краї.

— Які негативні фактори гальмують розвиток чемпіонату? Що ще необхідно змінювати?

— Перш за все хочу сказати про відсутність у цьогорічній першості багатьох команд, які не лише гідно захищали честь своїх сіл, а в свій час були й чемпіонами. Це перш за все Синевир та Лозянське, а також Келечин, Майдан, В.Бистрий, Сойми. Команди цих сіл мають всі необхідні умови для участі в турнірі.

Ще одне нагальне питання — вирішення проблеми якості футбольних полів. Приміром, у Колочаві, де цьогоріч до участі в першості долучилися аж дві команди, й досі не проводилися роботи з приведення газону у відповідний стан.

Крім цього, майже всіма учасниками не виконуються норми затвердженого положення проведення змагань щодо забезпечення присутності на іграх лікарів та правоохоронців. Хвала Богу, важких травм поки не було, але всім відомо, що футбол — контактний вид спорту і за проведення матчу все можливо. Хуліганських дій також зафіксовано не було, але в окремих поєдинках дехто з вболівальників дозволяє собі, м’яко кажучи, поводити себе не зовсім адекватно, тож присутність дільничного на матчі задля забезпечення правопорядку необхідна. Тому перед стартом ігор другого кола, які розпочнуться у першу неділю вересня, прошу всіх учасників врахувати дані зауваження.

Хочу додати, що вже другий сезон поспіль матчі першості обслуговують суддівські бригади і це позитивно впливає на якість їх проведення. Менше скарг, претензій щодо об’єктивності арбітражу надходить на адресу ФФМ. Це не може не радувати. Але сьогодні вже відчувається брак кваліфікованих суддів. На даний час у нас є 3 бригади, які обслуговують весь чемпіонат. Виходячи з того, що в турі паралельно проводиться 4 зустрічі, на декого лягає подвійне навантаження. Сьогодні ФФМ шукає людей, які не байдужі до футболу, хочуть і можуть стати арбітрами.

 — Які перспективи вбачаєте в розвитку футболу в нашому краї?

 — Я впевнений, що наш край багатий на футбольні таланти, на людей, яким не байдужий спорт. Тому і чемпіонат Міжгірщини, і участь райкоманди в обласній першості буде й надалі радувати наших вболівальників.

І, звичайно, хочу подякувати людям, без яких розвиток футболу не можливий. Насамперед, це самі гравці, футболісти-ентузіасти, які безмежно люблять цей вид спорту. Арбітрам, які незважаючи ні на що, професійно виконують свою роботу. Також щиру подяку висловлюю районному керівництву, зокрема головам РДА та райради В. Щуру та І. Яремі, котрі ніколи не залишалися байдужими до вирішення нагальних питань за проведення першості. А також вболівальникам, які почали активніше відвідувати матчі, а це свідчить, що футбол став цікавішим і його рівень значно зріс.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також