Роми у Великих Лучках власноруч зробили собі майже кілометр дороги (ФОТО)

15
7

Мешканці поселення зібрали кошти, організували завезення щебеню, а перед цим вичистили і вирівняли дорогу грейдором.

Два дня, дорослі і діти носили і рівняли гравій. Кожен хотів долучитися до благоустрою дороги, тому гравій носили у будь-якій ноші.

Про це розповів та поділився гарними світлинами з табору правозахисник Олег Григор'єв. За його словами саме через погану дорогу та болото місцеві діти не відвідували школу. 

— Я неймовірно гордий за ромів, що вони зрозуміли суть самоорганізації і починають робити самостійні кроки для облаштування безпечної соціальної інфраструктури, дотримання і підтримки своєї території в належному санітарному стані (на фото можна побачити яка була дорога до і після). Саме рухаючись у напрямку створення органів самоорганізації ромської громади, стане можливо перейти на інший рівень співпраці з місцевою владою, втілювати ініціативи щодо вирішення нагальних проблем громади. За великим рахунком, іншої альтернативи розвитку ромської громади просто немає, - зазначив правозахисник.

Одна з причин, чому ромські діти не ходили до школи, дуже банальна - раніше замість дороги у них було болото, і батькам простіше було не пустити дитину, ніж тримати його потім голим будинку, стираючи єдиний комплект одягу.

До речі, досвідом зі створення органів ромського самоврядування, яких вже налічується 5 в Закарпатті, зацікавилися і в інших областях.

— Такими темпами і з таким ентузіазмом активні ромські громади швидше собі прокладуть дороги, ніж це зроблять Укравтодор і уряд Гройсмана, додає Олег Григор'єв.

Нагадаємо, вони не єдині хто вже робив собі дорогу власними силами. Ось історія про те, як роми із с.Чомонин зібрались з силами і зробили дорогу у таборі. А тут гляньте, як закарпатське прикордонне село Велика Добронь стало прикладом самоорганізації для всієї країни.

Коментарі

R
Radvanka

To ony iz za rozbytoji dorohy do skoly nechodyly? Grigoriev ne pysy vsaku ..... Iz za takych paskudnych aktyvistiv jak ty, cigany sobi roblat so chotat, takoj jak kyby zyly v zapovidnyku. A doroha? Do zymy sa stratyt u tomu boloti, takoj jak kyby ji nykoly nebolo.

П
Путин

Горбатуму путь робили циганчукови

Z
Zoltan

Молодци!

З
Золотко

Зато фоток наробили гиби варош построїли... На завод іх на Флекс.

О
О

Дорогу на дачи сделайте,а то кони еде тащат и на речку,что б щебень возили,уверен даже ихние бабки повылазят поработать

М
Мольфар

Цыгане и работа - понятия несовместимые.

Р
Расава

Позитивная статья в плане примирения сторон. Но сколько бы подобного не выходило оседлым самостоятельным народов они пока не станут... Работы государства с сложными элементами социума никогда не было.... Спасала нас всегда моноэтичность... Как только ее не станет - проблемы людей умножатся... А с действиями Порошенко, Гонтаревой, Супрун Гройсманом (тарифы) все к тому и идет...

Читайте також