Російській бригадир замінив закарпатських заробітчан на узбеків та таджиків

10
1

У самий розпал світової фінансової кризи 2008 року житель міста над Латорицею Василь Попович залишився без роботи.

Будівельна фірма, в якій тривалий час працював, не маючи замовлень, «вигнала» своїх робітників у безоплатну відпустку. Не маючи засобів до існування, чоловік став думати, як бути далі. Аж тут прочитав у газеті, що набирають бригаду будівельників для зведення багатоповерхівок у Москві. Уже за два тижні виїхав у Росію. Там разом з ним трудяться ще п’ять закарпатців. Його, як найстаршого й найдосвідченішого будівельника, призначили бригадиром.

Варто зауважити, що нашим землякам довіряють найскладнішу і найвідповідальнішу роботу й цінують їх за високий фаховий рівень. Доволі непогано вони й заробляють. Місячна зарплата сягає до півтори тисячі, а інколи й більше доларів США. Проте, як тільки приїхали в столицю Росії, мешкати доводилося в жахливих умовах, пристосованих холодних вагончиках. А вже останні три роки — у гуртожитку, де є всі необхідні умови. Все було добре до грудня минулого року. В один із передноворічних днів власник будівельної фірми в розмові з бригадиром зауважив, що на Майдані в Києві стоять люди із західних областей України, бо в них, мовляв, немає роботи і вони в такий спосіб заробляють. А фінансує це все Америка. «Дарма я пояснював росіянинові, що люди вийшли, щоби відстояти власну гідність, а ще проти корупції у владі та за євроінтеграцію, — розповідає пан Василь. – Та Аркадій (так звати власника будівельної фірми) на мене страшенно розсердився й обізвав козлом. Мої приятелі стали мене вмовляти не сперечатися з ним і не доводити своєї правоти. Він, мовляв, дає нам роботу, непоганий заробіток, то чого ж іще бажати. Однак я вперто стояв на своєму, доказуючи, що нічого кращого за демократію суспільство ще не вигадало і що альтернативи їй в нашій країні немає.

Відтоді й став на мене косо поглядати й частіше присікатися до всього. Так тривало до березня. А коли почалися кримські події, то наші дискусії стали не на жарт розпалюватися. Він твердив, що Крим був російським, там переважна більшість росіяни і це, звісно ж, справедливо, що він повертається до Росії. Тим більше, що референдум підтвердив прагнення місцевого населення стати частиною Російської Федерації. Я ж парирував йому, що Росія є гарантом безпеки України згідно з Будапештським меморандумом і не може собі дозволяти порушувати його, а до того референдум є незаконним, немає юридичної сили і не визнаний світовою спільнотою. Та тодішні наші дискусії – це ще були квіточки у порівнянні з тими ягідками, які дозріли в часи подій на Донбасі».

Не стерпівши такого «зухвальства» норовливого «хохла» і «бандери», однієї середи у травні місяці Аркадій привів на будівельний майданчик чотирьох узбеків та двох таджиків і повідомив українців, що більше їхніх послуг не потребує і що у суботу вони отримають розрахунок. Бригадир закарпатців подався на вокзал за квитками на потяг. Та все враз змінилося через два дні у п’ятницю. Післяобідньої пори власник фірми, як зазвичай, прийшов проконтролювати фронт виконаних робіт. Коли побачив як у трьох квартирах новобудови будівельники із Середньої Азії вистелили керамічну плитку, то взявся за голову. «Вася, беги на вокзал сдавать билеты! Ребята вы остаетесь!» — резюмував він. Звісно, що цією ситуацією гріх було закарпатцям не скористатися, і вони стали вимагати підвищення зарплати. Хоч і неохоче, але по сотні «зелених» росіянин змушений був додати.

«Відтоді ми майже щодня ведемо тривалі дискусії, — веде далі пан Попович. – Він розповідає мені про «безчинства» українських військових, що їх побачив по телевізору з російських телеканалів. Я ж, на щастя, маю можливість дивитися українські телепередачі, тому не пропускаю наших новин й розповідаю про «подвиги» російських найманців та сепаратистів. Він дивується моїй позиції, моїм переконанням, патріотизму. Щоправда, колишньої агресії вже не проявляє. Інколи запитує мене, що ми робитимемо, якщо вони нас з Москви «попруть». Я ж відповідаю, що добрих фахівців бракує скрізь і він з цим погоджується».

Свої патріотичні погляди мукачівський заробітчанин не боячись висловлює не тільки на будівництві, а й у супермаркеті, на базарі, в розмові з іншими росіянами. А перед самим від’їздом на Батьківщину на вулиці помітив намет, в якому збирали пожертви для Донбасу. Коли підійшов ближче, то юнак років двадцяти звернувся до нього: «Дяденька, подайте пару рублей для братской помощи дончанам и луганчанам. Там жестокая война, правительство воюет с собственным народом». Розгорілася знову неабияка дискусія, і хтозна чим би вона завершилася, якби інші закарпатці своєчасно не відтягнули свого бригадира від того намету.

Віталій Пумпинець, газета "Новини Закарпаття"

Коментарі

СД
сергій дьолог

ми тоже відробили під москвою два місяці а хазяїн копнув нам під зад і нич не заплатив

Читайте також