Росохи винайшли саморобну переправу через гірську річку

12
0

на підвісному кориті

Селяни Нижнього Бистрого Хустського району Закарпаття переправляються через гірську річку Ріку на підвісному кориті.

Село розташоване за 25 км від райцентру Хуст. Тягнеться уздовж русел двох річок — Ріки та Широкої. Протяжність Нижнього Бистрого — 26 км, а перебратися на інший бік гірських потоків селяни можуть лише через три дерев’яні мости. Тому люди винайшли новий спосіб.

68-річнийМихайло Росоха зробив підвісне корито, за допомогою якого переправляє на протилежний берег Ріки людей, сіно, будматеріали, меблі, худобу. Його люлька складається з барабана та двох тросів, на які він прикріпив велику дошку. Щоби переправитися на інший бік, одна людина повинна крутити барабан на березі.

Інший винахідник 65-річний Михайло Росоха встановив свою люльку за 400 м від першої. Вона не потребує додаткового управління з берега.

— Я сідаю в каретку, прикріплену до нижнього тросу, беру гумовий шланг і перекидую ним по верхньому тросі, — розповідає Михайло Росоха-молодший. — Так перебираюся на інший берег. Змайструвати люльку довелося тому, що на тому березі Ріки, — показує рукою, — тільки одна моя хата стоїть.

Селяни Нижнього Бистрого жартують, що Михайло Росоха не хотів будувати міст. Кажуть, його дружина Ганна була в молодості дуже гарна й чоловік боявся, аби до жінки не приходили коханці.

Обидві переправи зачиняють на замок, бо 10 років тому в річку зірвався 60-річний Михайло Росоха. Чоловік загинув.

 

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також