Розміром з куряче яйце: У Берегові застосували новітні технології для видалення каменів з жовчного міхура (ФОТО)

23
0

За статистикою, на жовчнокам’яну хворобу страждають до 15% жителів країн Європи. У зону ризику потрапляють насамперед жінки, хоча і для чоловіків така хвороба не є рідкісною. Слід просто вчасно звертатися до фахівців.

У відділенні хірургії Берегівської лікарні ім. Б. Ліннера вперше виконано поєднання двох високотехнологічних методів лікування пацієнтки з жовчнокам'яною хворобою. Успішно видалено камінець довжиною 5 см у пацієнтки, без ускладнень у післяопераційний період.

"Лапароскопічні методи лікування у нашій лікарні застосовуються вже близько 15 років при різних патологіях органів черевної порожнини. При проривній виразці шлунку та дванадцятипалої кишки лапароскопічні технології нами вперше успішно застосовані понад 10 років тому.


Нині маємо досвід виконання близько 800 операцій із застосуванням лапароскопічних технологій, які вже надійно увійшли в арсенал хірургічного лікування хворих. Але особливо ефективним є поєднання високотехнологічних методів лікування: лапароскопічних та лазерних технологій. Вони значно покращують результати лікування: зменшують число післяопераційних ускладнень, прискорюють терміни виздоровлення, сприяють ранній реабілітації хворих. Нарешті вперше в історії відділення нам вдалося їх поєднати - і результат перевершив очікування", - розповів хірург Валерій Кустрьо.

Вже у першу добу після операції жінка вільно рухалась по палаті, самостійно доглядала за собою. А на третю добу в задовільному стані виписана з лікарні.

Операцію виконала команда хірургів – канд. мед. наук Валерій Кустрьо, асистенти Володимир Козанчин та Ростислав Довгенко. Анестезіолог Микола Бочкай, анестезисти Віта Козар та Роман Козак, операційна сестра Мар’яна Гаринець, молодша медична сестра Ібоя Боркасі.

До речі, симптоми наявності у людини жовчних каменів можуть варіюватися. Це може бути сильний біль в животі, спині, правому плечі. А також нудота, блювота, жовтяниця, свербіж по всьому тілу, втома і втрата ваги. Камені утворюються в результаті змін у складі жовчі або у вільному потоці жовчі через жовчний міхур і проток, що дозволяє його екскрецію в тонку кишку. Адже жовч містить компоненти, які можуть випадати в осад, накопичуватися і формувати ущільнення – камені в порожнині жовчного міхура або жовчовивідних протоках.

Якщо сильний біль не відступає більше кількох годин, у хворого підвищується температура, виникає блювота, то найімовірніше жовчнокам’яна хвороба ускладнилася гострим холециститом. У таких випадках слід терміново викликати швидку допомогу або звертатися до хірургічного стаціонару. Але найкраще звертатися до лікарів одразу при виникненні вище перерахованих симптомах - тобто завчасно.

Хірург Валерій Кустрьо зауважує, що подібні міні-інвазивні втручання можливі лише при вчасному зверненні хворого за медичною допомогою. Отож бережіть себе і доброго вам здоров'я!

Нагадаємо, що нещодавно у Берегові хірурги успішно видалили чоловіку гігантську пухлину на шиї - більше 2-х кілограмів.


Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!


Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також