Самобутньому митцю Міклошу Горонгозо з Шаланок виповнилося 75 років (ФОТО)

39
0

14 грудня в галереї угорського будинку «Європа» у Берегові відбулася виставка творів самобутнього закарпатського художника Міклоша (Миколи) Горонгозо.

Для ювіляра був організований концерт, в якому взяли участь вихованці та викладачі Берегівської школи мистецтв. А також вручили вітального листа-грамоту від «губернатора» області Олександра Ледиди та подяку з боку генерального консульства Угорщини у Берегові, яку особисто вручив консул Іштван Тот.

Ювіляру заспівали здравицю, художник задув свічку з цифрою 75 та пригостив всіх присутніх тістечком. В першу чергу свого талановитого дідуся вітали онуки та дружина, яка завжди по життю була поруч. А також син, який обрав професію іншого плану – став священиком.

Один з організаторів виставки, голова благодійного фонду „Центр підтримки угорської культури”  Ласло Зубанич розповів: «Цього року нам вдалося провести чимало культурних заходів за підтримки угорського фонду імені Габора Бетлена. Практично щомісяця мали можливість відкривати або нову виставку чи проводити концерт.

До речі, будинок «Європа» було відкрито у 2008 році саме з показу робіт Міклоша Горонгозо  на його 70-річчя. Мені особисто дуже подобаються його картини з життя простих людей. Практично це ціла епоха, яку вже не повернути – школярі приходять, дивляться як жили їхні діди та бабусі. Хочеться, аби сучасні діти захоплювалися не лише сучасними технологіями, а й долучалися до культури. Ця виставка триватиме до 24 січня 2013 року. Саме тоді відбуватиметься святкування Днів угорської культури у Берегові, де покажемо фотовиставку «Нове бачення Закарпаття».         

До речі, на рахунку Миколи Горонгозо - 50 персональних та понад два десятки колективних виставок, що експонувалися в Ужгороді, Києві, Москві, у багатьох містах Угорщини, Австрії. Його твори є також у приватних колекціях Угорщини, Канади, Австрії, Німеччини, Італії, США.

Але до цього художник пройшов довгий творчий і життєвий шлях. Появився на світ Божий 16 грудня 1937 р. в родині робітника у мальовничому селі Шаланки на Виноградівщині. Як і всі сільські діти, змалку прилучався до господарських справ. У родині ніхто не мав жодного стосунку до мистецтва. Тому сьогодні Микола Михайлович із великою вдячністю згадує свого першого наставника, художника, вчителя Фанчиківської середньої школи Степана Кутлана. Саме завдяки його підтримці Микола Гарангозо пішов творчим шляхом.

Перша виставка Миколи Горонгозо відбулася у далекому 1961 pоці. Картини одержали позитивні відгуки. Це сприяло тому, що він вирішив здобути мистецьку освіту і поступає на заочне відділення Московського інституту культури ім. Н. Крупської.  У 1967 р. у Виноградові була організована перша персональна виставка творів Миколи Горонгозо. У 1978 році - звітна персональна виставка художника в Ужгороді. Згодом став й лауреатом всесоюзних фестивалів народної творчості у Москві (1983, 1987 рр.).

Нині він - член Товариства художників міста Солнок (Угорщина). Ім’я Міклоша Горонгозо внесено до «Енциклопедії угорських художників і графіків». У 2004 р. йому присвоєно почесне звання заслуженого майстра народної творчості України. А ось членом Національної спілки художників став лише у 70-річному віці.

Найчастіше художника ваблять тематичні твори, пейзажі, портрети, натюрморти.  Микола Горонгозо  є постійним учасником пленерів в Угорщині. А своїм найкращим вчителем вважає природу.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також