Самотній лебідь , що оселився на Ужі, невдовзі покине Закарпаття

12
0

Цього тижня, після тривалої перерви, перехожі знову побачили на річці Уж в обласному центрі серед звичних диких качок незвичного пернатого гостя – білого лебедя-шипуна.

Раніше ці птахи регулярно прилітали до Ужгорода на зимівлю, однак в останні роки їх тут не бачили. Тож нині чимало людей сприйняли птаха як екзотику, поспішаючи його роздивитися з пішохідного мосту й сфотографувати

Втім, як розповів “Замку” кандидат біологічних наук Людвіг Потіш, в останні 10 років поява на різних водоймах області лебедів-шипунів таки не рідкість – вони до нас полюблять залітати саме в лютому. А два роки тому кілька птахів навіть огніздилися поблизу села Ратівці, що на Ужгородщині. Така тенденція, каже науковець, свідчить про збільшення популяції цього виду у країнах Балканського півострова, Угорщини та Польщі. Звідти вони летять через територію нашої області на зимівлю до берегів Дунаю. Й інколи можуть уподобати наші водойми, якщо ті, до яких вони прямують, скуті льодом.

Гість Ужа, найімовірніше, є молодим птахом, котрий ще не знайшов собі пари – статеве дозрівання у лебедів-шипунів зазвичай настає аж на 3-й рік від народження. Скоро він полетить на свою батьківщину до Європи

Орнітологи наголошують, що лебедям ні в якому разі не слід давати хліба, оскільки їх травна система до нього не пристосована й птах може загинути. Натомість шипуна можна годувати їжею рослинного походження, зокрема сирими овочами або зерном.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також