Що було на місці Мукачівської бібліотеки до 1970 року (ФОТО)

22
4

У загальному вигляді міста бібліотека значно вирізняється з ряду будівель і на це є вагомі причини.

Колись вулиця Духновича називалася Лайоша Кошута на честь керівника угорської революції. З приходом Чехословаччини їй дали назву Олександра Духновича. Потім вона знову стала Кошута, а у 90-х повернулась назва Духновича. Та зараз не назва головне. На цій вулиці, яка, до речі, одна з перших з’явилась у Мукачеві, були розташовані лікарня, школа, торгові приміщення та церква.

В ті часи торгові ряди були популярними та тягнулись вздовж, майже всіх, центральних вулиць. А на розі Кошута та Головної, зараз це Духновича та Миру, була одна з найкрасивіших будівель, яку використовували для торгівлі. Зараз такі будівлі називають торговими центрами ,а тоді їм давали назву – криті торгові ряди. Маленькі крамнички та затишні кав’ярні з рулонними висувними дахами завжди збирали купу прихильників.

Будівля була виконана в сецесійному стилі, який став початком модерну. Невеликі декоративні балкони, арочні просторі двері та вітрини, яскраві вивіски і хвилястий, ніби мереживо, дах, чудово доповнювали загальну картину тогочасного Мукачева.

На жаль, у 1970-х роках будівлю зруйнували. А на її місці звели сучасну бібліотеку, яка функціонує і по сьогодні. 

Коментарі

Б
Бібліотека

Звичайно, сперечатися про архітектуру сучасної будівлі ніхто й не мав на меті. Про ставлення радянської влади до культурних цінностей усім добре відомо. Хотілося просто внести уточнення в подану інформацію. P.S.: сумно, що книга та читання для багатьох стали "умирающими". А без роботи ніхто не боїться залишитися - завжди будуть ті хто любить читати і розуміє, що саморозвиток це шлях до успіху.

123 теж до бібліотекаря

Ваше відкрите джерело пише: "В 1975 році ошатна будівля прикрасила центр міста". Це ви серьйозно вважаєте сіру коробку прикрасою міста??? Більше на тюрьму схоже. У поліції красивіша будівля. Якщо не знати, що це бібліотека, можна вирішити - або тюрьма, або відділок поліції. Спотворити красиву будівлю, що була раніше, і пишатись собою. Ви там всі комуністи?

КБ
К библиотекарю

Конечно не разрушена, а реконструирована, как Вы и утверждаете - просто дом - красавец , который своим уныло - серым видом украшает город Мукачево! Побольше бы такой архитектурной красоты в том городе! Дай Таким волю - вы б и блиндажи кругом расставили! Статья про чудесную архитектуру которая , увы, разрушена, а Вы за свою умирающую библиотеку - не волнуйтесь, без работы не останетесь

Б
Бібліотека

Прохання користуватися УСІМА відкритими джерелами. Окрім торгівельних приміщень з 1929 р. тут також працює й народна читальня (вхід був з вул. Духновича). А у 70-х роках будівлю не зруйновано, а реконструйовано. Детально: http://muklib.blogspot.com/p/blog-page_50.html?m=1

Читайте також