Що думають про новий Податковий кодекс податківці та підприємці

8
0

обговорювали сьогодні в Ужгороді

Начальник відділу масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян обласної ДПА Іван Діус розпочав з того, що пропозиції, які вносили упродовж укладання проекту Податкового кодексу податківці та самі платники податків знайшли в ньому відображення. Проект зорієнтований на зменшення податкового навантаження: кількості податків та величини ставок, зокрема ПДВ та податку на прибуток. Але, за словами Івана Діуса, платників хвилюють не так самі ставки, як нестабільність податкового законодавства. Микола Попович, начальник відділу масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПІ м. Ужгорода звернув увагу журналістів на переваги та недоліки у проекті податкового кодексу, зокрема розділи, що стосуються спрощеної системи оподаткування. На думку Миколи Поповича, варто б включити до переліку осіб, які не можуть користуватися спрощеною системою тих, хто здає в оренду приміщення, і сплачуючи відносно невеликі суми отримує надприбутки. А також переглянути ставки єдиного податку (сьогодні 20-200 грн.), фінансова вага яких значно зменшилась у порівнянні з 5-10 років тому назад.

Світлана Король, голова Асоціації платників податків зауважила, що нинішній варіант проекту податкового кодексу враховує більшість побажань фахівців та є набагато позитивнішим для громадян, аніж його варіант 5 років тому. Одним з його переваг С. Король називає наближення податкового обліку до бухгалтерського, що, на її думку, допоможе підприємцям уникнути багатьох помилок. Крім того, за словами Світлани Король, заслуговує схвалення заохочення підприємств до інвестиційної діяльності. Серед позитивів — також надання права підприємцям залучати до апеляційного розгляду актів перевірки незалежних податкових експертів. До проблемних моментів кодексу Світлана Король віднесла надто на ї думку жорсткі розміри фінансових санкцій за несвоєчасну подання звітних документів та за можливі помилки у веденні податкового обліку.

Податку на нерухомість, як стало відомо, пропонований кодекс не вводитиме. Однак фахівці стверджують, що такий вид податку з часом є неминучим для України.

Усе ж «вистражданий» і довгоочікуваний документ, винесений на обговорення, заслуговує бути прийнятим, вважає Світлана Король.

Олег Шандровський, президент ГО «Школа бізнесу», ініціатора засідання з обговорення проекту податкового кодексу, висловив обурення підприємців розділом кодексу про непрямі методи оподаткування. На його думку, прописані у ньому пункти дають надто багато можливостей контролюючим органам «приструнити неугодних підприємців».

Натомість начальник відділу масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян обласної ДПА Іван Діус стверджує, що так методи є необхідними, оскільки це чи не єдиний шлях «вивести на чисту воду» багатьох підприємців, які досі ухиляються від сплати податку, декларують явно занижені прибутки та обсяги діяльності, повідомили з Ужгородського прес-клубу.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також