Що потрібно знати про землетруси в Україні

14

Землетрус, що стався в сусідній Румунії магнітудою 5,5 балів, докотився й до України.

Днями новини України сколихнули мережу – українці відчули підземні поштовхи! Коливання земної поверхні відчули мешканці Одеської, Черкаської і навіть Вінницької областей. На щастя, в наших широтах, обійшлося без руйнувань та потерпілих, та деякі переживання все ж залишилися. Чи загрожують землетруси українцям загалом? Пропонуємо розібратися з цим питанням, а також з’ясувати – як поводити себе, коли став свідком землетрусу.

В цілому зазначимо, що схильність території України до сильних землетрусів, не така вже й висока, втім є області, які вважаються найбільш небезпечними. Зокрема, такими називають: Закарпатську, Івано-Франківську, Чернівецьку та Одеські області. Також сейсмічно небезпечною прийнято вважати Автономну республіку Крим.

Де були найбільш відчутні землетруси в Україні? Звісно що там, де гори. До прикладу, в Криму у 1927 році був руйнівний землетрус з магнітудою у 8 балів. А на Закарпатті коливання земної поверхні були найбільш сильними під час землетрусу, що стався у 1977 році з магнітудою у 7 і вище балів, тоді як в Румунії було 8-9 балів з максимальних 12. В Україні обійшлося без жертв, хоча свідки розповідали про те, як в будинках самостійно рухалися меблі, коливалися люстри та дзижчав посуд.

Як поводити себе під час землетрусу?

  1. Не піддавайтеся паніці, глибоко та спокійно вдихайте повітря, не робіть різких рухів. Уважно огляньте територію, які предмети перед вами та над вами.
  2. Якщо знаходитеся у цегляній, візуально ненадійній будівлі – краще вийти з неї та знайти територію, де поруч не буде будинків та мостів. Це може бути футбольне поле, велика площа.
  3. Під час підземних поштовхів краще знаходитися в кутку приміщення або в дверному проході.
  4. Не підходьте до вікон, габаритних меблів та люстр.
  5. Перебуваючи або виходячи з будинку – вимкніть газ, електричні прилади, загасіть камін\піч та все, що може спровокувати пожежу.
  6. В багатоквартирному будинку не біжіть до ліфтів чи сходів. Це може бути небезпечно. Краще перечекати поштовхи в тому приміщенні де ви знаходитесь.
  7. Виходячи з дому візьміть з собою необхідні документи, воду, медикаменти, маску для захисту органів дихання, невеликий запас їжі та вийдіть на відкриту територію.
  8. Якщо зовсім не має де сховатися в приміщенні – землетрус можна перечекати під письмовим столом.
  9. Якщо ви знаходитеся на вулиці, тримайтеся подалі від будинків.
  10. Якщо землетрус застав вас під час автоподорожі, не зупиняйтеся біля будівель, на мосту чи біля нього. Краще зупинитися на відкритій вільній території та перечекати поштовхи в машині.

 На правах реклами

Коментарі

Читайте також