Щороку на Закарпатті тоне близько 50 людей

11
0

Від нестерпної літньої спеки люди тягнуться до води. Та не завжди річки радують приємною прохолодою, часто вони чатують в собі небезпеку. В середньому у Закарпатській області на водних об’єктах щороку гине близько 50 людей.

Торік у Виноградівському районі вода забрала життя чотирьох осіб: троє загинули на річці Тиса, один – на штучному водоймі у селі Тросник. Переважно гинуть дорослі люди у нетверезому стані і підлітки, що вчаться плавати.

Всього у районі нараховується 48 водних об’єктів, 44 з яких – ставки, які використовуються фермерами чи приватними підприємцями для розведення риби. У першу чергу відповідальність за належний стан всіх водних об’єктів у відповідності до „Водного кодексу” несуть органи місцевого самоврядування, а вищезгаданих ставків – приватні особі. Згідно „Правил попередження загибелі людей на водних об’єктах” ці місця мають пройти спеціальне обстеження, на їх території має бути створений рятувальний пост, де постійно повинні чергувати рятівники із спеціальної водолазної станції, що в Ужгороді чи Хустського філіалу. Вони ж проводять і обстеження дна.

Там, де купатися не дозволено, мають бути встановлені відповідні таблички. На жаль, у нашому районі взагалі не визначені місця для купання. До того ж акваторія річки належить управлінню водного господарства і вони мають займатися відповідними роботами з дозволу органів місцевого самоврядування. Безпечно купатися лише там, де це визначено. У районі є лише один водний об’єкт, визначений для купання і обладнаний відповідним чином – це зона відпочинку „Чорна гора” в урочищі „Виннички” у Виноградові.

Наші річки гірські, а, отже, і непередбачувані та небезпечні. Якщо, приміром, сьогодні у горах випав дощ, їх глибина відразу змінюється, так само як і русло міняє течію. Характеризуючи їх кількома словами, можна сказати, що Боржава бурхлива і непередбачувана, а Тиса спокійна, як Дніпро, але небезпечна періодичною зміною течії і порогами.

На останньому засіданні техногенно-екологічної комісії розглядалося питання про облаштування місць для купання і було прийнято рішення кожному органу місцевого самоврядування визначити такі місця. Хоч одне місце має бути, якщо не у кожному населеному пункті, де є річка чи водойми, то хоча б кущові, де зазвичай люблять купатися люди. У разі невиконання цього власники чи органи місцевого самоврядування притягуються до адміністративної відповідальності у розмірі від 10 до 20 неоподаткованих мінімумів. Торік ми склали близько 10 протоколів, цьогоріч поки що проводяться перевірки.

Звертаюся до всіх мешканців та гостей району: не купайтеся у невідомих вам та невизначених для цього місцях, бережіть своє життя та здоров’я. Діти повинні купатися лише під наглядом батьків. Також суворо заборонено йти на водні об’єкти у нетверезому стані, бо тоді людина втрачає координацію рухів. Але і органи місцевого самоврядування мають дбати про своїх виборців, адже, в першу чергу, вони несуть відповідальність за представників довіреної їм громади.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також