Школа майбутнього: в навчальних закладах Рахова та Мукачева почали сортувати відходи

10
0

Якою ви уявляєте школу майбутнього? Планшети замість зошитів, діджиталізовані дошки та парти чи взагалі без них? А як щодо предметів? Їх теж має бути переосмислено? Чи є серед них місце екоосвіті?

Освітяни Закарпаття вирішили не чекати закінчення воєнних дій та поставили собі за мету навчити школярів сортувати сміття, змінити їхнє ставлення до відходів і сформувати нові корисні звички для повсякденного життя. Від початку вересня 12 шкіл Рахова та Мукачева беруть участь в унікальному освітньому екопроєкті Zero Waste School, який покликаний розвивати культуру сортування відходів у школах та громадах.

Проєкт був започаткований ще у 2018 році і мав всеукраїнський масштаб. Та через повномасштабне вторгнення рф організатори вимушені були змінити формат проєкту і зосередити свою діяльність на тих регіонах, де це наразі можливо. Закарпаття стало одним із таких.

«Війна змусила нас переглянути, як ми працювали раніше, і знайти новий підхід, щоб він працював настільки ж ефективно, як і до війни, – розповідає директорка Klitschko Foundation Ангеліна Осадча. – Ми вирішили надати школам все необхідне для сортування і побачити, чи зможуть школи запровадити процес, коли у них буде все необхідне. Наразі вже 12 шкіл у регіоні мають підписані договори з підрядниками, які вивозитимуть пластик та макулатуру. Це вже великий плюс».

Мукачівська ЗОШ №16 стала учасницею Zero Waste School вже після початку повномасштабного вторгнення. Роботу з учнями тут розпочали зі знайомства з тим, які бувають види відходів, яке маркування вони мають, які з них придатні до переробки, а які –ні. Школярі вчаться сортувати відходи, взаємодіяти з шкільною адміністрацією та місцевою владою, налагоджувати партнерські зв’язки, планувати і досягати результатів. Наразі в рамках проєкту школа вже отримала спеціальний прес для брикетування вторинної сировини, а незабаромв закладі встановлять також баки для роздільного збору відходів.

Zero Waste School – освітня ініціатива Klitschko Foundation, покликана розвивати культуру сортування відходів у школах та громадах і популяризувати екодружній спосіб життя. Проєкт реалізується за фінансової підтримки Фундації Кока-Кола. За 4 роки освітні тренінги та онлайн-навчання пройшли 266 шкіл, зібрано понад 370 тонн вторсировини та встановлено близько 2 500 баків для сортування відходів. Крім того створено онлайн-курс Екоакадемія, який вже пройшли понад 16 тисяч українців.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також