Слідство завершено: У Словаччині згадують авіакатастрофу АН-24, в якій загинуло 42 військових (ФОТО)

11
0

У неділю в словацькому місті Кошице та угорському селі Хейце відбулося вшанування пам'яті військових, які загинули 14 років тому в авіакатастрофі.

У меморіальних заходах взяли участь міністри оборони Словаччини Петер Гайдош та Угорщини Тібор Бенке.

"Це була найбільша трагедія, яку перенесла Словаччина. Ми ніколи не забудемо загиблих", - сказав Гайдош. Міністр також розповів, що кілька разів зустрічався з родичами загиблих. Вони закликали відновити розслідування - стверджують, що причиною аварії став збій техніки, а не людський фактор. Однак влада каже, що більше нема додаткової інформації, яка могла б вплинути на результати слідства.

19 січня 2006 року, увечері над територією Угорщини (біля села Хейце) розбився військовий літак АН–24, що належав збройним силам Словацької Республіки. На борту літака були військові, які поверталися з миротворчої місії у Косові. Всі, крім однієї людини, лейтенанта Мартіна Фаркаша, загинули. У Словаччині була оголошена жалоба.

Літак мав о 19.40 сісти в місті Кошице у Словаччині. Але розбився за 10 хвилин до посадки. На борту було всього 43 людей, з них 28 миротворців, які повертались додому, семеро осіб супроводу і восьмеро членів екіпажу. Всі громадяни Словаччини.

За офіційною версією літак розбився об один з пагорбів висотою приблизно 800 метрів на території Угорщини, в 10 кілометрах від кордону зі Словаччиною. Спільній угорсько-словацькій рятувальній команді вдалось знайти тіла всіх 42 людей, вижила лише одна особа. Єдиний врятований чоловік отримав сильну травму голови.

Причину авіакатастрофи розслідувала спеціальна комісія з Братислави, якою керував командувач Генерального штабу. Очевидці кажуть, що літак летів доволі низько, а певної миті він зник з радарів угорських диспетчерів.

Рятувальні роботи ускладнювала погода – температура повітря мінус 17 градусів, сніг. Один очевидців розповідав:

— Ми ходили по розкиданих уламках літака, які розлетілися по всьому лісу. Це страшне видовище: щоразу натрапляєш на чиїсь особисті речі і на людські тіла… Нікому не бажаю таке побачити. На снігу відірвані від тулубів руки, ноги, голови, розсіяні на значній території. Це випробування не для нервових.


Через десять років після аварії в 2016 році рідні загиблих звернулися з проханням про проведення нового розслідування аварій, оскільки, за їх словами, висновки слідства ґрунтувалися на неповній інформації. Однак Генеральна прокуратура Словацької Республіки відмовила у відновленні слідства. Офіційна версія - навігаційна помилка екіпажу. Рідні ж вважають, що літак був несправний.

Січнева катастрофа 2006 року стал найбільшою трагедією в історії словацької авіації. Тодішній міністр оборони Словаччини Юрай Лішка подав у відставку одразу після катастрофи літака.

Відомо, що літак АН-24 був вироблений у 1969 році, пройшов 5 генеральних ремонтів і у травні 2006 року мав бути списаний.


Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також