Slovexit: що думають словаки про можливий вихід з Євросоюзу - опитування

6519 2

Відповідно до квітневого опитування NMS Market Research Slovakia, більшість словаків – 60 відсотків – хочуть бути частиною ЄС. Країна приєдналася до Союзу 20 років тому. Slovexit найменш популярний серед виборців опозиційних партій (KDH, PS, SaS і Slovensko).

Однак більшість виборців головної правлячої партії Smer все-таки підтримують можливий Slovexit (тобто вихід Словаччини з ЄС). Підтримують цю ідею 47 відсотків, проти – 39 відсотків. Вихід із ЄС також дуже популярний серед виборців, представлених іншою правлячою партією SNS: 45 відсотків. Проте 48 відсотків прихильників SNS не хочуть, щоб Словаччина залишала євроблок.

Прем'єр-міністр Словаччини і лідер Smer Роберт Фіцо неодноразово публічно критикував ЄС за військову підтримку України у війні Росії в Україні. Востаннє 8 травня, на вшануванні закінчення Другої світової війни на військовому меморіалі Slavin у Братиславі. Натомість Фіцо вважає, що ЄС має просувати мирне рішення. Але він ніколи не каже про те, що власне Росія є країною-агресором та відмовляється добровільно вийти з території України.

Парадоксально, але Словаччина продовжує підтримувати українських військових через комерційні операції зі зброєю. Нагадаємо, що словаки зібрали для України понад 4 мільйони євро на які планують закупити  боєприпаси. Наразі до акції доєдналися понад 32 тисячі людей.

Опитування також показало, що лише 28 відсотків людей підтримують зусилля України щодо приєднання до ЄС. Сам Фіцо заявив, що Україна належить до ЄС, але спочатку має відповідати всім необхідним критеріям. А більшість виборців Smer – 79 відсотків – взагалі виступають проти членства України в ЄС.

Цікаво, що словацький народ продовжує довіряти ЄС більше, ніж своїм національним урядам, хоча і ця довіра трохи знизилася.

Пік єврооптимізму припав на 2009 і 2010 роки після введення євро. Тоді 71 відсоток респондентів довіряли ЄС, найбільше з усіх держав-членів.

Завдяки членству, відповідно до висновкам Erste Group, Словаччина має на 16,2 відсотка вищий ВВП на душу населення, ніж якби вона не приєдналася до ЄС. Потенціал словацької економіки також зріс завдяки грошам ЄС. З 2004 по 2022 рік Словаччина отримала з бюджету ЄС 36,2 млрд євро. А внесок Словаччини до бюджету Союзу становив 11,7 млрд євро.

Незважаючи на те, що словаки вірять в ЄС, цей факт не відображається на явці на виборах до Європарламенту. Явка у Словаччині є найнижчою серед інших країн-членів вже тривалий проміжок часу.

Коментарі

Д
Дідусь

З жиру бісяться

S
SLOVENSKO

Не стоїть різко питання виборів до Європарламенту . Імпотентне збіговисько різних груп . Поговорити і пожити за рахунок своїх громадян , підмінюючи поняття присутності на цих нікчемних і недолугих зібраннях випадкових людей.

Читайте також