Солотвинський соляний музей унікальний

9
0

В Україні подібних більше немає

В історію селища Солотвино назавжди вписані назви старих шахт "Крістіна", "Альберта", "Йосипа", "Лайоша", "ференца" та ряду інших, що відкривались одна за одною. Шахта "Новий Людвиг" (нині №8) порівняно молода - вона діє з 1886 року, а шахта №9 - наша сучасниця, її" здано в експлуатацію у 1975 році.

Чимало архітектурних пам`яток зникло з лиця солотвинської землі через прикру обставину: через збільшення притоку прісної води на багатьох зведених раніше житлових будинках, службових будівлях, школах і церквах з`явилися загрозливі тріщини. Будівлі довелося знести. Збереглися вони лишень на поодиноких, пожовтілих від часу фотографіях.

Тому, аби зберегти пам`ять про минувшину Солотвина, у 70-х роках працівники солерудника вирішили створити музей. Одним з ініціаторів і організаторів був К.Лукач. Уже в 1973 році на території шахти №8 гостинно відчинив двері музей історії Со-лотвинського солерудника. Справу було поставлено на такий рівень, що в 1977 році музею було присвоєно звання народного.

У 6 залах музею представлено понад 5 тисяч експонатів, які розповідають про біографію шахти. Це фото, карти, креслення, знаряддя праці та шахтарського побуту і навіть зразки сольових порід під скляними ковпаками.

До речі, солотвинський музей унікальний, в Україні подібних більше немає. У світі ж таких усього 53. Про це ми нещодавно отримали офіційне підтвердження з Греції. Відвідувачі, особливо туристи з-за кордону, в захваті від побаченого в унікальному закладі.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також