Сомалійські пірати захопили ще одне судно

5
0

Захоплення піратами вантажного судна RIM під прапором КНДР сталося у водах Аденської затоки.

Судно RIM належить лівійської компанії White Sea Shipping.

Відомостей про кількість моряків на борту захопленого судна і їхню національну приналежність поки немає.

Відомо, що після захоплення судно змінило курс і в даний час прямує до узбережжя Сомалі.

Як вже повідомлялося, на початку січня сомалійські пірати захопили судно Asian Glory під британським прапором. Серед членів екіпажу Asian Glory 10 українців. Всього екіпаж складається з 25-х людей: крім громадян України, до нього входять 8 громадян Болгарії, 5 громадян Індії та 2 громадянини Румунії.

Раніше сомалійські пірати захопили танкер з хімікатами Pramoni, що йшов під прапором Сінгапуру до Індії. Членами екіпажу танкера є 24 особи, з яких 5 громадян Китаю, 17 - Індонезії, а також 1 нігерієць і 1 в'єтнамець.

А 28 грудня 2009 р. в Аденській затоці був захоплений інший танкер з вантажем хімікатів - St.James Park, що слідував під прапором Великої  Британії з Іспанії до Таїланду. Як повідомив офіційний представник східноафриканської мореплавської асоціації, танкер послав сигнал лиха, після чого змінив курс і попрямував у бік узбережжя Сомалі. Пізніше стало відомо, що серед членів інтернаціональної команди St.James Park, що складається з 26 людей, є двоє громадян України.

За останніми даними, сомалійські пірати утримують в полоні більше 15 суден і більше 300 моряків, вимагаючи за них багатомільйонні викупи.

Сьогодні в полоні у сомалійських піратів ще залишаються 12 українських моряків: двоє - члени екіпажу захопленого St. James Park і 10 моряків, які входять до складу змішаного екіпажу Asian Glory.

У Сомалі з 1991 р. відсутня централізована влада, і країна фактично поділена на кілька областей, якими керують кримінальні клани. На цьому тлі в останні роки в країні стало розквітати піратство як єдиний високоприбутковий бізнес, і кількість нападів на судна стала обчислюватися не десятками, а сотнями. В останні два роки сомалійське піратство стало серйозною міжнародною проблемою, про яку заговорили лідери найбільших держав. Однак поки впоратися з нею вдається далеко не повністю, незважаючи на присутність у регіоні військових кораблів НАТО і дозвіл переслідувати піратів на морі і суші.

Нагадаємо, кількість нападів морських піратів на судна зросла в 2009 р. на 39% - до 406 випадків, це найвищий показник за останні 6 років.

Всього у 2009 р. у світі було захоплено 49 суден з 1 тис. 52 членами екіпажу, при цьому серед членів екіпажу були і жертви: за рік загинули 8 людей, 68 отримали поранення.

217 спроб захоплення суден за рік зробили сомалійські пірати. Небезпечні й їхні нігерійські колеги, які атакували 28 суден. У Південній Америці було зафіксовано 37 випадків піратства. 17 атак припадає на Бангладеш, 13 - було скоєно у Південно-Китайському морі, ще 9 - у сінгапурській протоці.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!