Студенти УжНУ не можуть опанувати старослов’янську

12
11

Парадоксальна ситуація склалася на філологічному факультеті Ужгородського національного університету. Найбільшою складністю для мовників є старослов’янська мова.

60 студентів колишнього першого курсу української філології не змогли скласти іспит із цього предмету і восени будуть повторно екзаменовані. Це майже три четвертих із цілого курсу!

Ситуація цікава ще й тим, що в закарпатських церквах більшість богослужінь базується на цій нині мертвій мові. Тож, якщо ті, хто вивчає цей предмет, не можуть її опанувати, то що казати за пересічних закарпатців? Чи не час за прикладом сусідів (румунів, словаків, угорців, поляків та інших європейських народів) перейти на сучасну мову відправлень у церквах? Адже головна їхня мета –  зрозуміло доносити слово Боже до народу.    

Коментарі

БК
БЕЗ КОМЕНТАРІВ

До Мукачево. нет Інформація про студентів двійочників чи про те якою мовою потрібно вести проводити службу в церкві.

Н
Незалежний

Та справа тут не в мові, а у тому хто її вчить... Ну це вже така відома істина, а ми і далі пишемо про це статті. Хто він? Хто зруйнував життя студентам? І шановні журналісти, ви закінчували університет і певно маєте знати, що можна здати філологу і квантову механіку, якщо той у кого здаєш приймає твою лапшу.

ДЦ
До цитати

Але ж на філфаці учать саме старосдавянську! А автор причепився до церкви!

З
Золібачію

Той викладач хабарів не бере. В тому й уся проблема, що треба вчити. А вони не годні :)

К
Коректор

Старослов'янську я не вивчав:) Але й студентом-філологом я не був :)

Т
Тоня

Я - випускниця філфаку. Вчила і здавала цей предмет. Цікаво, хто тепер завалив студентів? Знатимемо прізвие препода, ситуація буде зрозуміла.

З
Золібачі

Не можуть опанувати, чи не заплатили викладачу за екзамен

Ц
Цитата

"в закарпатських церквах більшість богослужінь базується на цій нині мертвій мові" "базується" якраз і означає не тотожність, а що в основі церковнослов'янської лежить старослов'янська. Бо перша виникла саме з другої.

1
12345

Вообще то у церкві служби ідуть на церковно-слов'янській, яка істотно відрізняється від старослов'янської!!! Автор, учи матчасть!!! Пишеш статтю, перед тим хоча б вікіпедію почитай!!!

К
Коректору

А ти її, "коректоре", знаєш? Переклади свій допис старословянською!

К
Коректор

70 відсотків майбутніх філологів не змогли скласти іспит?.. Щось тут не те. Я за старослов'янську у церкві:)

Читайте також