Світ побачила книжка "Свалявський колаж"

21
0

У мукачівському видавництві «Карпатська вежа» нещодавно побачила світ книга портретів творчих людей «Свалявський колаж».

Автор цих рядків, що добре обізнаний з мистецьким потенціалом Свалявщини, гортаючи сторінку за сторінкою книжки, відкрив для себе цікавих митців-аматорів, серед яких художники, різбярі, вишивальники. У цій когорті — заслужений майстер народної творчості, різьбяр Василь Асталош (нині вже покійний). Він майстерно відтворив у дереві галерею видатних письменників: Т.Шевченка, І.Франка, Л.Українку, класичними стали його роботи «Олекса Довбуш» і «Пинтя».

Чарівність природи Свалявщини не може не відбиватися на творчих доробках місцевих художників. Добре знайомі місцини доводилось не раз бачити очима художників Івана Івановчика, Павла Дулішковича, Віталія Дороша, Василя Бомбушкаря та інших.

А те, що не встигла витворити природа, у жанрі коренепластики своїм творчим умінням, уявою і фантазією довершують митці Павло Тамазов із дружиною Інною та Іван Фотул.

У галереї творчих портретів знайшлося місце і для вишивальників. У книзі їх двоє — Ганна Ольховська та Анатолій Старина. Так-так, свалявець якось узяв у руки голку — і відтоді не один десяток вишивок побачили світ, а головне — доповнили його особливими кольорами ниток.

У широкій фактурі колажу знайшов розповідь і про відомого краєзнавця й педагога Йосипа Долинича. Якось не зрозумів такої логіки. Подумалось, а можливо, Йосип Йосипович захопився малярством?! Проте цього за ним не помічено… Але попри таке упорядкування Іваном Фотулом книги вона заслуговує на увагу, пише Михайло Попович, газета "Новини Закарпаття".

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також