Сьогодні – свято Покрови Пресвятої Богородиці (ФОТО)

19
0

З 1999 року свято Покрови в Україні відзначається як День українського козацтва. 1942 року у цей день було офіційно утворено Українську повстанську армію, тому традиційно це також день УПА.

За легендою, у цей день військо давніх русів на чолі з Аскольдом взяло в облогу центр православ'я — Константинополь, намагаючись захопити місто. Мешканці столиці Візантії у гарячий молитві звернулись до Богородиці з проханням про порятунок. І Богородиця, за оповіданнями, з'явилася перед людьми та вкрила їх своєю покровою (омофором). Після цього вороги вже не могли побачити цих людей.

За іншою версією, натхненням для свята стало видіння Андрія юродивого під час облоги Константинополя військами агарян. Пресвята Богородиця з'явилася мешканцям міста у храмі та прийняла їх під свій захист покров. Після цього війська противника відступили, а місто було врятовано.

Під час святкування Покрови православні просять у Богородиці захисту та допомоги.

Загальновідомою ознакою Покрови є те, що вона покриває землю або листям, або снігом.

До Покрови завершувався період сватань і приготування до весіль, який починався після Першої Пречистої.

Що ж до Закарпаття, то в Ужгороді на Православній набережній є оригінальна пам’ятка архітектури минулого сторіччя Церква Покрови. Храм збудований у 1930 р. за проектом російського священника, архітектора В. Коломацького (1896-1980).

Згідно з ззасновними документами церква споуджувалось на пожертвувеликої княгині Анстасії начесть російських воїнів, які загинули в роки першій світовій війни. Вона діяла навіть в часи угорської окупації 1938-1944, а також у радянський період. Однак в середині 1950-х років церкву закрили і перетворили на склад, а потім у 1979 році на музей атеізма (закрититй у 1990 р.). Сьогодні церква знову виконує свою первісну функцію. 

Також значимою є церква Покрови Пресвятої Богородиці — дерев'яна церква, яка знаходиться у селі Кострина, Великоберезнянського району, Закарпатської області. Вона була перевезена і поставлена ??на теперішньому місці у 1703 році з с. Сянки Львівської області. 

Мукачево.net

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також