Сьогодні закарпатці відзначають Стрітення Господнє: що святити в церкві, заборони свята

34
3

Щороку християни східного обряду відзначають одне з дванадцяти центральних свят – Стрітення Господнє. У народні Стрітення вважається днем зустрічі зими з весною.

Раніше це свято відзначали 15 лютого, але у цьому році його дата змінилася. Це пов'язано з тим, що ПЦУ перейшла на новий календар свят. Тепер парафіяни ПЦУ відзначають Стрітення на 13 днів раніше – 2 лютого.

Стрітення святкують на 40 день після народження Ісуса Христа. В цей день Діва Марія вперше принесла малого Христа в Єрусалимський храм, де він повинен був пройти обряд посвячення. Там його вперше побачив проповідник Симеон, який відразу визнав у дитині спасителя.

Свято почали активно відзначати в кінці IV століття як завершення 40-денного циклу після Богоявлення. Пізніше Стрітення стали розглядати як самостійне свято, що символізує зустріч немовляти Ісуса з людьми. У народній традиції цей день вважають днем зустрічі зими з весною. Про значення свята говорить і його назва. Слово «стрітення» означає «зустріч».

Що можна робити на Стрітення Господнє

У свято слід піти до храму, помолитися про сімейне благополуччя, зцілення хворих. У церкві на Стрітення відбувається святкова літургія. Стрітення - це свято, присвячене Ісусу Христу, але спочатку цього дня також шанували і Діву Марію. Тому священнослужителі на службі можуть мати як біле вбрання - воно символізує Божественне світло, так і блакитне - символізує чистоту й непорочність Діви Марії.

До наших днів дійшла стара традиція освячення свічок у храмі на Стрітення. Перед початком літургії відбувається особливий "Чин благословення свічок" - над свічками читають молитву, їх окроплюють свяченою водою і роздають вірянам. Таку свічку потрібно зберігати вдома і запалювати під час молитви впродовж року. Також на Стрітення освячують воду, яку потім вважають цілющою.

У народному календарі Стрітення - це зустріч зими з весною та літом. Починаючи з цього дня, зима йде на спад, поступово втрачаючи сили. Добре свято Стрітення провести в колі близьких, помиритися з тими, з ким у сварці.

Що не можна робити на Стрітення

  • На Стрітення не можна лаятися, лихословити, конфліктувати, бажати зла іншим.
  • На свято не можна відправлятися у дальню дорогу.
  • В цей день заборонялося вживати алкогольні напої.
  • Освячену воду на Стрітення не можна виливати.
  • Цього дня заборонялося купатися у лазні.

Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!



Коментарі

В
Василь

Всіх вітаю зі святом Стрітення Господнього. Ужгород святкує.

КД
Кальвініст до нижнього

Нись стрітення в греко-католиків, католиків, реформаторів, вірників ПЦУ. І я думаву што їх більше за ідолопоклонників кіріловскомосковскої секти.

М
Митер

Сьогодні Стрітеня в греко католиків і ПЦУ, а більшість населення Закарпаття відзначить це свято 15 лютого, по старому календарю.

Читайте також