Там, де зцілюють душі,

27
0

побували днями закарпатські паломники

Уже стало доброю традицією відвідання християнами нашого краю святих місць України. Започаткована й активно підтримувана лідерами партії «Єдиний Центр» ідея таких паломництв днями дістала нове продовження. Цього разу її здійснила група вірників, які переважно є прихожанами церкви Покрови Пресвятої Богородиці, що на Православній набережній Ужгорода.

З благословення настоятеля храму о. Миколая віряни на комфортабельному автобусі відбули до Святоуспенської Почаївської лаври, що на Тернопільщині. Супроводжував їх у поїздці настоятель Свято-Михайлівського храму сіл Родниківка і Рудникова Гута на Свалявщині о. Володимир. Його змістовні розповіді під час подорожі та відвідин лаври й інших священних місць того краю були не тільки пізнавальними, повчальними але й ненав’язливими. Річ у тім, що о. Володимир – випускник духовної семінарії, яка діє при Почаївській лаврі, тож її історію, святині й традиції знає не з книжок.

Вірники, значна частина яких уперше, завдяки спонсорам, дістала змогу відвідати святі місця, побували у храмах лаври, відвідали священну літургію, поклонилися чудотворній іконі Богоматері й відбитку її стопи, припали до мощів святих Йова та Амфілохія Печерських, інших святинь духов­ного осередку православ’я. Кожен із паломників повіз на бать­­ківщину придбані у монастирі освячені ікони, хрестики, святу воду, просфори й свічки. Та найголовніше – помолився у святинях за живих і тих рідних, які вже відійшли до Бога.

Опісля вірники відвідали скит Городоцького Свято-Ми­ко­лаївського жіночого монастиря, на території якого б’є джерело святої праведної Анни. Тут не тільки освіжилися святою водою – охочі змогли зануритися в купіль із водою, яка, за переказами, є цілющою. Також паломники побували у Святодухівському монастирі-скиті, де зберігається чимало християнських реліквій. Серед них і верига (залізний кілограмовий хрест) св. Серафима Саровського.

На зворотній дорозі окрилені й радісні паломники (незважаючи на безсонну ніч і тривалу дорогу люди почувалися бадьорими) поділилися з нами своїми враженнями.

 Пан Віталій, підприємець із Ужгорода відві­дує Почаївську святиню вже втретє. Каже, що цього разу знову поїхав за покликом душі. Враження – чудові, настрій піднесений, відчуває духовне очищення. «Є речі, які навіть описати важко. Під час таких паломництв до святих місць набуваєш внутрішнього спокою і гармонії», – ділиться пан Віталій і додає, що такі подорожі слід організовувати якнайчастіше.

Подружжя Петренків – Андрій та Світлана – також не вперше відвідує Почаївську святиню. Вперше тут побували ще 1998 ро­ку. Причому їздять разом із дітьми. Цього разу Валерій та Іванна також із ними у подорожі. Коли почули в церкві, що організовується така поїздка, вирішили скористалися нагодою. Раніше постійно їздили самотужки. Розповідають, що свого часу мали проблеми зі здоров’ям дітей. А після відвідин лаврських святинь бачать значне поліпшення і їхнього, і власного не тільки фізичного стану, а й душевного. «Дуже подобається Успенський храм, його реліквії. Одразу після його відві­дин покращується здоров’я, піднімається настрій», – каже Валерій. «Після наших розповідей навіть друзі і знайомі прилучаються до церкви, – додає пан Андрій. – Один мій друг став добрим вірянином саме після того, як побував із нами у лаврі, і нині постійно теж приїздить сюди та й відвідує храм удома».

Молоде подружжя Миколи і Діани вперше разом відвідують Почаївську лавру. Тому для них це паломництво дуже важливе. Кажуть, що хочуть жити щасливо в любові і добрі, з Богом, тож вирішили помолитися за це у святому місці. Дуже сподобалася церковна архітектура, вразили святині та кількість прихожан. «Якщо такі поїздки будуть організовуватися й надалі, хочемо знову взяти в них участь. Бо це відпочинок для душі, здобуття впевненості в собі, своїх думках. Усвідомлюєш, що маєш підтримку вищих сил, які стежать і допомагають. Тому хочемо подякувати організаторам цієї поїздки. Гадаю, у своїх молитвах їх згадали всі прочани, відчуваючи вдячність за цю добру справу», – додає Микола.

Ми, звісно ж, поцікавилися думкою про поїздку до святих місць і о. Володимира. Тим більше, що вірян святий отець опікує у багатьох подорожах уже кілька років. «Гадаю, такі поїздки надзвичайно потрібні, оскільки нині не всі люди самотужки мають змогу відвідати святині, напряму долучитися до багатої духовної спадщини нашого народу. Всього 400 км відділяє нас від Почаївської лаври, але мало хто знає про це чудесне місце, де для нас так багато зробив Бог, Діва Марія і святі. Звідти люди повертаються окрилені, паломництво не втомлює, а навпаки, збадьорює. Пізніше часто дізнавався, що люди зцілювалися від недуг і діставали відповіді на питання, які турбували у повсякденному житті, здобували впевненість і полегшення, – каже о.Володимир. – Почаївська лавра має сильний духовний магнетизм. Якщо людина тут побувала, то обов’язково знову захоче відвідати святиню, відчути її атмосферу, помолитися. Частинку того спасіння люди привозять з собою додому, допомагаючи потім ближнім. Тому закликаю Божу поміч на тих людей, які їдуть у паломництво, і тих, які організовують такі подорожі».

Додамо, що нинішні відвідини Почаївської лаври та інших святинь паломниками відбулися за сприяння голови Закарпатської обласної організації Єдиного Центру Івана Балоги. Поїздка стала продовженням кількарічної традиції, започаткованої лідерами цієї політичної сили. Завдяки цьому відвідати християнські святині вже змогли тисячі закарпатців.

Богу молився і з людьми спілкувався

Петро ПОЛІХА

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також