Третя неділя травня в усьому світі відзначається,

14
0

як День пам’яті людей, що померли від СНІДу

З початку епідемії в області за період епіднагляду з 1987 року до 01.05.2007 року було взято на диспансерний облік з вперше в житті встановленим діагнозом ВІЛ-інфекції 201 ВІЛ-інфікованих осіб, із них 57 захворіли на СНІД. Всього було зареєстровано дітей, народжених ВІЛ-позитивними матерями – 37 (у 35 шлях передачі від матері до дитини, 2 – інфіковані при переливанні донорської крові), із них 1 дитина померла від СНІДу, 3 – від інших захворювань, 16 знято з обліку – здорові, 1 – вибула.

За період епіднагляду (за станом на 01.05.07) 43 особи (73,7% від всіх пацієнтів, кому встановлено діагноз «СНІД») знято з обліку у зв’язку зі смертю від СНІДу. Із всіх зареєстрованих 62 (31,8%) – споживачі ін’єкційних наркотиків.

За станом на 01.05.07р. на диспансерному обліку перебувають 117 ВІЛ-інфікованих осіб, із них 14 – хворі на СНІД. Дітей, народжених ВІЛ-інфікованими матерями – 19, в т.ч. 16 дітей віком до 18 місяців, 3 дітей старше 18 місяців, з них 2-ом встановлено діагноз СНІД та одній підтверджено діагноз ВІЛ-інфекції.

За шляхами зараження: 29 осіб (24,7%) – інфікувалися при вживанні наркотиків ін’єкційним шляхом, 57 особи (48,7%) – інфікувалися ВІЛ статевим шляхом, 19 (16,2%) – вертикальним, 12 особам (10,3%) – шлях інфікування не визначено.

Протягом 2007 року на диспансерний облік взято 17 осіб з вперше в житті встановленим діагнозом ВІЛ-інфекції, із них 5 дітей, народжених ВІЛ-інфікованими матерями.

Розподіл за шляхами зараження серед осіб, взятих на облік за 2007 рік, наступний: 5 – від матері до дитини (29,4 %), 6 – статевий гетеросексуальний (35,3%), 6– шлях зараження невідомий (35,3%).

Зняті з обліку протягом 2007 року: померли від СНІДу 4 пацієнти; померли від іншого захворювання 2 пацієнти; діти, зняті з обліку у зв’язку із зникненням антитіл до ВІЛ – 6, вибуло в інший регіон – 1.

Зростання гетеросексуального шляху зараження ВІЛ-інфекцією за останні роки в області свідчить про вихід епідемії за межі груп ризику, а саме – споживачів ін’єкційних наркотиків. Але при цьому слід зауважити, що надзвичайно низьким є рівень обстеження на ВІЛ серед самих споживачів. Вражає також вік, в якому реєструється ВІЛ-інфекція: 20% складають особи віком 18-24 роки, а 42,8% - особи віком 25-49 років. Все це люди працездатного та репродуктивного віку. Враховуючи шляхи передачі ВІЛ-інфекції можна очікувати, що основна маса нових випадків інфікування в майбутньому буде реєструватись серед цих самих вікових категорій і навіть помолодшає, що в свою чергу негативно впливатиме соціально-економічні показники розвитку регіону.

Щороку третя неділя травня в усьому світі відзначається, як День пам’яті людей, що померли від СНІДу. Ця дата розглядається як можливість для урядових структур, національних та міжнародних програм з ВІЛ/СНІД, недержавних організацій та широкої громадськості в усьому світі продемонструвати свою відданість пошуку відповіді на епідемію ВІЛ/СНІД, а також висловити свою солідарність та підтримку людям, що живуть з ВІЛ/СНІД. Щорічні акції до Дня пам’яті людей, що померли від СНІД, та Всесвітнього дня боротьби зі СНІД сприяють приверненню уваги широкої громадськості до проблеми ВІЛ/СНІД; підвищенню рівня інформованості про цю проблему; формуванню толерантного ставлення до людей, що живуть з ВІЛ/СНІД; розвитку політичного діалогу щодо підтримки ініціатив, спрямованих на подолання епідемії ВІЛ/СНІД, на державному рівні. В Україні акція проводяться щороку, охоплюючи все більшу кількість регіонів.

Уперше Всесвітній День пам’яті людей, які померли від СНІД, проводився в 1983 році в американському місті Сан-Франциско. Організаторами цієї акції були люди, яких особисто торкнулася епідемія. З того часу День пам’яті мільйони людей по всьому світові відзначають щороку, кожну третю неділю травня. У цей день згадують людей, які померли від СНІД.

Всеукраїнська акція-реквієм „Пам’ятати, щоб жити” з загальним посланням „Дізнайтесь про ВІЛ-позитивних людей від них самих” вперше була організована та проведена з 14 по 20 травня 2001 року в 13 регіонах України. Ініціатива Всеукраїнської мережі ЛЖВ була активно підтримана організаціями – МБФ „Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні”, „Альянс Партнерства Каунтерпарт”, „Лікарі без кордонів”, МФ „Відродження”, „Британська Рада”, „Корпус Миру”, ООН – а також державними структурами та неприбутковими організаціями України.

Цього року в м. Ужгороді до Всесвітнього Дня пам’яті людей, що померли від СНІДу (20 травня 2007) буде проведено наступні заходи:

11.00 – на площі театральній відбудеться акція, під час проведення якої роздаватиметься тематична література, буде проводитися вікторина серед перехожих на тему «Шляхи передачі ВІЛ-інфекції». Також відбудеться малювання квілту, де кожен бажаючий зможе прийняти участь.

13.00 – на Кальварії представники ініціативної групи ЛЖВ вшановуватимуть пам’ять людей, що померли від СНІДу.

Повідомили з прес-центру обласного Центру здоров’я.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також