Третій зайвий

8
0

Останні два місяці Закарпатську облраду лихоманить від потрясінь. Не встигли вщухнути пристрасті від оновлення депкорпусу та неформальної зміни більшості, як з’ясувалося, що один із новоприбулих депутатів отримав мандат на підставі сфальсифікованої заяви.

Історія питання розпочалася в першій декаді травня із входженням в обласну раду 14 бютівців (у номері за 15 травня «ДТ» розповідало про відкликаних міжпартійним з’їздом БЮТ представників фракції «Батьківщина», котрі входили в широку коаліцію з «Нашою Україною» та Партією регіонів). Одночасно з бютівцями у депкорпус влилися також три нових нашоукраїнці, зокрема один зі співзасновників «Барви», екс-голова Мукачівської райдержадміністрації Ілля Токар. Їм поступилися своїми місцями три нашоукраїнці, що написали заяви про складення повноважень за власним бажанням. А через тиждень, коли оновлення депкорпусу широко висвітлили ЗМІ, у прокуратуру області звернулася одна з трьох «добровільних відступників» від «НУ», Оксана Ткаченко, яка заявила, що заяви у тервиборчком про вихід із обласної ради не писала і намірів складати свої повноваження не має. Почеркознавча експертиза підтвердила: заява про добровільне складення депутатських повноважень справді написана не рукою О.Ткаченко. За фактом підробки та використання завідомо підробленого документа (ст. 358, ч. 1, 3 Кримінального кодексу) порушили кримінальну справу, розслідування якої взяло на себе обласне управління МВС. Водночас обласна прокуратура направила протест в обласну раду та тервиборчком із вимогою скасувати рішення про позбавлення О.Ткаченко депутатських повноважень. Обласна рада протест, як і слід було очікувати, не підтримала, а голову тервиборчкому Володимира Прохорчука, після його чотириразових спроб скликати засідання ТВК, депутати на позачерговому засіданні швидко відправили у відставку. За іронією долі, за відставку В.Прохорчука проголосували 46 депутатів (депкорпус налічує 90 чоловік), тобто вирішальну роль зіграв один голос, отриманий неформальною більшістю із «НУ» та БЮТ на підставі сфальсифікованої заяви О.Ткаченко. Приводом до звільнення В.Прохорчука стало звернення кількох членів ТВК про «систематичне невиконання головою територіальної виборчої комісії своїх посадових обов’язків», якого сам голова навіть не бачив.

Таким чином, протистояння між губернатором О.Ледидою та неформальним контролером області В.Балогою триває і навіть починає загострюватися. Дії екс-керівника СП цілком зрозумілі: знаючи про спроби губернатора перетягнути на свій бік частину нашоукраїнців (яких правильніше називати ЄЦівцями), Балога вирішив підсилити свою фракцію більш відданими людьми. Що стосується О.Ткаченко, то вона тривалий час працювала в Закарпатській ОДА начальником управління у справах сім’ї та молоді, а згодом разом із В.Балогою перейшла в секретаріат президента, де стала заступником керівника Головної служби кадрової політики. З відставкою з посади голови СП В.Балога попросив усіх своїх людей також написати заяви на звільнення, однак О.Ткаченко вирішила залишитися, чим викликала неабияке невдоволення колишнього шефа. Звернення обласної депутатки в прокуратуру одразу породило чутки, що двох інших нашоукраїнців також позбавили повноважень без їхнього відома. Певні підстави для цього були, адже заяви в ТВК приносили не самі «відмовники», а якісь кур’єри, а аргументував їх на засіданні ТВК керівник фракції «НУ» Іван Балога. Втім, обидва депутати в розмові з правоохоронцями підтвердили свою добровільну відставку. Видно, у випадку з О.Ткаченко коса найшла на камінь через те, що В.Балога навіть не потрудився поінформувати колишню соратницю про її «власне бажання» піти з обласної ради. Сама заявниця досі мешкає в Києві й від коментарів ухиляється: її телефон хоч і не відключений, але не відповідає. Як стало відомо «ДТ», вийти на контакт із О.Ткаченко проблематично навіть правоохоронцям, котрі розслідують кримінальну справу. Слідчий уже допитав кількох депутатів, включно з І.Балогою, а також членів ТВК, однак усі вони прогнозовано заявили, що поняття не мають, як і хто міг сфальсифікувати заяву про складення повноважень. Певна річ, судову перспективу справа має лише у тому разі, якщо міліції вдасться знайти справжнього автора заяви, що дуже сумнівно. Втім, сама О.Ткаченко може спробувати поновитися в облраді через суд. Якщо в цьому є сенс із огляду на дату наступних місцевих виборів…

Ще одна причина, з якої В.Балога та керівник обласного БЮТу О.Кеменяш мусили терміново відправити голову ТВК у відставку, пов’язана з 14 уже згадуваними бютівцями. Події довкола них стали набувати майже детективного характеру. Одразу після рішення Львівського апеляційного адміністративного суду, який підтвердив правомірність відкликання «зрадників» із «Батьківщини» з депутатського корпусу, спонукувана В.Балогою ТВК подала касацію у Вищий адміністративний суд України. Однак, щойно В.Балога домовився з О.Кеменяшем про створення неформальної більшості із «НУ» та БЮТ на противагу новопризначеному губернатору О.Ледиді, як фракція «Батьківщина» виявилася зайвою, і слухняна ТВК тут-таки відкликала свою касацію. Минуло ще трохи часу, протягом якого відбулися певні кулуарні події, — і голова ТВК пише у Вищий адмінсуд нову заяву, про «відкликання попереднього відкликання касації» і прохання поновити провадження у справі 14 депутатів із «Батьківщини». Після цього В.Прохорчука й «пішли» з посади на позачерговій сесії. У самій заяві тервиборчкому про «відкликання відкликання» йдеться, що ТВК просто «забула» врахувати думку самих депутатів, які категорично не погоджуються зі складенням повноважень і наполягають на своєму поновленні у складі депкорпусу. Далі — ще цікавіше. Першого липня, під час розгляду справи у Вищому адмінсуді, юрист уже «обезголовленої» ТВК спробував… ще раз відкликати касацію. Однак суд цього клопотання не задовольнив.

Із цих тактичних «ігор» напрошується висновок, що О.Ледида, спохватившись, вирішив таки схилити терези в облраді на свій бік через поновлення депутатів із «Батьківщини», котрих «кинув» В.Балога. І знайшов союзника в особі голови ТВК В.Прохорчука. Якого неформальна більшість із «НУ» та БЮТ одразу ж відправила у відставку.

Сам В.Прохорчук у коментарі «ДТ» висловився дуже обережно. Справжніх причин своєї відставки він не назвав, зазначивши лише, що зроблено це було з істотними порушеннями. Втім, поновлюватися на посаді, зважаючи на те, що цього місяця формуватиметься новий склад ТВК під наступні вибори, він не бачить сенсу. Єдине — категорично не згоден із підставою свого звільнення — «систематичне невиконання посадових обов’язків».

Подальші дії колишніх союзників, а нині — опонентів із «НУ» та ПР, неважко спрогнозувати. О.Ледида, очевидно, заручившись підтримкою в Києві, намагатиметься поновити депутатів із «Батьківщини», котрі одразу змінять конфігурацію в обласній раді на його користь. А «НУ» та БЮТ усіляко перешкоджатимуть цьому, наприклад через своїх представників у ТВК. Чи вдасться губернатору переламати ситуацію на свою користь, залежатиме тільки від його рішучості. Якої О.Ледиді бракувало з першого ж дня призначення на головну посаду області.

Наступний розгляд справи у Вищому адмінсуді заплановано на 15 липня.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також