Тріумф "Зеніту" в Кубку УЄФА дворічної давності проплатила мафія?

2
0

УЄФА звернувся в Національну судову палату Іспанії і Антикорупційну прокуратуру для обміну даними про втручання російської мафії в розиграш Кубка УЄФА.

Про це повідомляє іспанське видання ABC, яке цитує InoPressa.

Мова йде, зокрема, про півфінальний матч Кубка УЄФА 2008 року між мюнхенською "Баварією" і "Зенітом" з Санкт-Петербурга.

Під час прослуховувань в рамках операції "Трійка", направленої проти російської мафії, були перехоплені компрометуючі розмови, які свідчать про можливу "купівлю" за 50 млн євро матчу, який завершився перемогою "Зеніту".

Згодом "Зеніт" виграв у фіналі у "Глазго Рейнджерс" і завоював трофей.

Із запису розмови Геннадія Петрова і Леоніда Хрістофорова ясно виходить, що російська мафія "влаштувала", як пише видання, півфінальний і фінальний матчі за Кубок УЄФА.

Розшифровка цих прослушок була передана УЄФА іспанським правосуддям, і футбольний союз проводив власне розслідування, проте тепер визнав, "що робота стане набагато ефективніша за сприяння іспанських органів безпеки, що знаходяться в авангарді боротьби з російською мафією".

Поки ні УЄФА, ні іспанське правосуддя "не мають в своєму розпорядженні переконливих даних, що дозволяють звинуватити мюнхенську "Баварію" або "Глазго Рейнджерс" в отриманні грошей за вищезазначені матчі, проте є серйозні підозри, що так і було", тому УЄФА вирішив довести розслідування до кінця.

Інформація про існування структур, договірних матчів, що займаються організацією, з'явилася ще в листопаді 2009 року, поставивши під сумнів близько 200 матчів в дев'яти країнах, додає видання.

"Присутність російської мафії в спорті - не новина; джерела, з якими консультувалася ABC, навіть вважають, що мова йде про одну з гілок її бізнесу. У зв'язку з цим варто згадати про те, що деякі особи, на думку поліції, пов'язані із злочинними угрупуваннями, займають відповідальні пости у впливових спортивних організаціях. Це викликано тим, що в спорті циркулюють величезні гроші, і ця діяльність дозволяє підтримувати привілейовані контакти з відповідними політичними і економічними колами", - резюмують журналісти видання.

Раніше в комітеті з етики ФІФА вирішили перевірити вислови колишнього глави заявочного комітету Англії на проведення чемпіонату світу по футболу 2018 років лорда Девіда Трісмена, який звинуватив в корупційній змові Іспанію і Росію.

ФІФА також відправила лист Асоціації футболу Англії (FA) з проханням прокоментувати інцидент і роз'яснити позицію Трісмена.

Нагадаємо, що 16 травня Трісмен подав у відставку з поста керівника FA і заявочного комітету Англії після публікації в британських таблоїдах вмісту бесіди з колишньою коханкою.

У розмові зі своєю екс-секретаркою Меліссою Джейкобс англійський лорд заявив, що Росія допоможе Іспанії підкуповувати суддів. У відповідь іспанці нібито готові відгукнути свою заявку на проведення світової першості 2018 року і підтримати заявку Росії. Трісмен вважає, що в такому разі до Росії також перейдуть голоси латиноамериканських країн, які підтримують Іспанію.

"ФІФА підтверджує, що генеральний секретар організації Джером Вальке попросив Комітет з етики досліджувати заяви, зроблені лордом Трісманом відносно конкурсу заявок на проведення чемпіонатів світу 2018 і 2022 роки. На додаток до цього ФІФА надіслала лист в FA з проханням представити звіт із цього приводу, що містить позицію лорда Трісмана", - говориться в заяві ФІФА.

Тим часом, FA все ж визнала потрібним вибачитися перед Росією за абсурдні вислови экс-главы заявочного комітету ЧС-2018.

"Ми сильно жалкуємо про той, що стався і приносимо якнайглибші вибачення за можливо завданої шкоди, за негідні вислови на адресу російської футбольної сім'ї і інших заявок, за критику на адресу РФС або ФІФА. Коментарі з боку Лорда Трісмана аж ніяк не збігаються з думкою заявочного комітету "Англія-2018", його директорів, співробітників, послів і представників. Якщо виникне необхідність, ми готові обговорити що сталося", - наводить слова електронного, отриманого РФС від FA, "Спорт-експрес".

Суперниками Росії в боротьбі за право проведення чемпіонату світу по футболу 2018 або 2022 років є Англія, Австралія, США, Португалія і Іспанія (спільно), Бельгія і Нідерланди (спільно). Японія, Катар і Південна Корея претендують лише на ЧС-2022.

Рішення по країнах - організаторах чемпіонатів світу 2018 і 2022 років ФІФА винесе 2 грудня в своїй штаб-квартирі в Цюріху, де після презентацій всіх заявок оповістять підсумки голосування членів виконкому ФІФА.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також