Центр зайнятості допомагав закарпатським ромам

7
0

Спільно вирішувати болючі питання працевлаштування представників громади

 

В останній день весни фахівці Ужгородського районного центру зайнятості на чолі з директором Віктором Ледідою провели виїзну акцію на території ромського хутора, що поблизу села Руські Комарівці, де компактно проживає понад 200 мешкаців ромської національності. Усі вони дружньо вийшли зі своїх домівок, аби поспілкуватися з працівниками служби зайнятості, розповісти про свої проблеми та негаразди, почути слово підтримки та розради. 
 
Мета акції – очевидна. Вкрай важкий соціально-економічний стан ромів на Закарпатті (та й в Україні загалом) зумовлений кількома чинниками: надзвичайно низький освітній рівень, відсутність мотивації до праці, що зумовлює високий рівень безробіття. Не секрет, що працедавці ставляться до ромів не зовсім прихильно. До речі, хоча за офіційними даними останнього перепису в краї проживає майже 14 тис. ромів (трохи більше 1 відсотка загальної кількості жителів області), насправді це число чи не втричі більше.
 
Акція центру зайнятості була велелюдною. Востаннє так багато народу на хуторі збиралося під час чергового святкування. До приїзду фахівців служби зайнятості роми поставилися серйозно, сказати б, урочисто, вбравши себе та своїх дітлахів у найкращий одяг. Директор Ужгородського районного центру зайнятості Віктор Ледіда, головний спеціаліст відділу надання соціальних послуг Віталія Попович, головний спеціаліст відділу взаємодії з роботодавцями Ольга Синкулич ознайомили ромів зі спектром послуг, які надає служба зайнятості, та з наявними вакансіями. У жвавому, емоційно наповненому спілкуванні з ромами – мешканцями села – обговорювали болючі питання їхнього працевлаштування, вели спільний пошук виходу із ситуації, що склалася. Йшлося зокрема про можливість участі ромів у громадських роботах.
 
В акції, організованій районним центром зайнятості, взяли активну участь: голова Руськокомарівської сільської ради Віталій Білак, начальник управління праці та соціального захисту населення Ужгородської райдержадміністрації Юрій Лукач, місцевий краєзнавець Іван Лукач, який готує до випуску книгу про рідне село, а також голова ромської громади Федір Лакатош та депутат сільської ради Бейла Вароді.
 
Хоча основною тенденцією є незаможність та бідність ромського населення, все ж мають місце й такі приклади, коли роми, завдяки своїй праці, забезпечують собі і власній родині гідний рівень життя. Про це свідчили і доглянуті домівки та городи, будинок молитви, де одночасно проводять і недільні школи для бажаючих.
 
Начальник управління праці та соціального захисту населення Ужгородської райдержадміністрації Юрій Лукач розповів про заходи соціального захисту ромів, що проводяться на Ужгородщині. Зокрема, надання державою грошової допомоги при народженні дітей, багатодітним сім’ям та одиноким матерям.
 
Сподіваємося, що виїзна акція центру зайнятості сприятиме ромським родинам у поліпшенні їхнього життя.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також