"Цей сезон - найгірший за 20 років": бджолярі розповіли чому виник значний дефіцит меду

29
2

У сусідів Закарпаття, східній Словаччині, місцеві бджолярі кажуть, що цього року виникла серйозна проблема з медом.

"Цей сезон - один із найгірших за останні двадцять років", - підкреслює речниця Словацької сільськогосподарської та продовольчої палати Яна Голеціова.

"Це справжня катастрофа. Меду дуже мало, набагато менше, ніж раніше. У мене над пасікою велика липа, з неї бджоли принесли три кілограми меду, більше нічого», – нарікає пасічник Андрій Федьков з села, що біля Гуменного.

Меду збирають значно менше, ніж у попередні роки. Найгірша ситуація в гірських районах. Основна причина - несприятлива погода, сильний дощ, похолодання, сильний вітер.

«Навесні довго було холодно, а потім раптово прийшла спека. Все не так як треба», – наголошує пасічник.

За словами Голецьової, подібна ситуація майже по всій Словаччині. «Загалом ми поки що виробили лише близько чверті продукції минулого року», — каже вона.

В Україні бджолярі теж відчули примхи погоди. Весна 2023 року стала неприємним сюрпризом для пасічників України: холодна погода та аномальна кількість опадів поставили під загрозу не лише розвиток, а й існування бджолиних сімей, причому по всій території держави — від північних областей до Закарпаття.


У багатьох областях України протягом першої декади квітня випала місячна норма опадів, а сам квітень був прохолоднішим за попередній місяць.

Особливо негативно погода вплинула на ранній розвиток бджолосімей. В результаті, ціни на бджолопакети зросли. Адже багато бджолярів, що займаються продажем пакетів, взагалі не можуть їх сформувати, або ж не хочуть послаблювати власні пасіки. Ціна за бджолопакет з племінною маткою та чотирма рамками розплоду зросла до від 2 до 2,3 тисяч гривень.

Українські пасічники стверджують, що у 2023-ому меду буде чи не наполовину менше. Цей рік менш сприятливий й через те, що зменшилися посіви медоносів. Але, незважаючи ні на що, бджолярі України передають мед і бджолопродукти що мають цілющу силу, нашим захисникам.

Війна теж значно зменшила виробництво меду в Україні. Наприклад, на Харківщині мед першої викачки продають по 200 грн за літрову банку. Також, по області, під час окупації відбулося скорочення пасік та загибель бджіл. За попередніми підрахунками, літр меду може коштувати від 280 до 350 гривень.

Утім оптові ціни є значно нижчими - близько 80 гривень. За підсумками минулого року Україна втрималась в світовій трійці експортерів меду, поступившись Китаю (156 тис. тонн) і Аргентині (67 тис. тонн). За перші шість місяців 2023 року українські компанії експортували майже 25 тисяч тонн меду загальною вартістю $60 млн. Середня ціна реалізації – $2,4 за 1 кг, що на 18% менше, ніж у відповідному періоді попереднього року.


Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!



Коментарі

П
Павло

А по 45гр за один кг.

Н
Нутріціологиня

Глюкозно-фруктозний чи кленовий сиропи та мед - це також ЦУКРИ. Попри те , що мед містить вітаміни В1, В2 , С , К1 , кальцій , магній та залізовін НЕ НАБАГАТО КОРИСНІШИЙ ЗА БІЛИЙ ЦУКОР. Адже у його складі 20% - води , 75% - цукру і лише 1- 5 % поживних речовин. P.S. тож , не обманюйтеся і будьте здорові !

Читайте також