Цифрове телебачення з’явиться в Ужгороді

7
0

ще до кінця цього року?

Державний комітет з телебачення і радіомовлення розробив план реалізації держпрограми "Про переведення телерадіоефіру на цифровий формат трансляції до 2015 року ", прийнятої цього року.

За даними Держкомтелерадів, загальна вартість переведення на цифрове телемовлення оцінюється в 3 млрд. грн. Як повідомив  заступник директора Держкомтелерадіо Анатолій Костюченко, для забезпечення державного телерадіомовлення в цифровому форматі комітет буде вимагати виділення двох мультиплексів (загальнонаціональних частотних діапазонів). Перший мультиплекс призначений для телебачення високої якості, другий мультиплекс, що складається з восьми каналів, буде наданий для некомерційних програм державного і громадського мовлення

На першому етапі для забезпечення обох мультиплексів комітет планує просити в Кабміну 600-700 млн. грн. Для забезпечення виробництва телепрограм на державних і громадських каналах комітет має одержати з бюджету й освоїти 450 млн. грн. до 2015 року .

На думку пана Костюченка, створення цифрової мережі може зіштовхнутися з декількома проблемами. Першої з них заступник голови комітету назвав можливий брак ділянок. По-друге, затримати просування проекту може відсутність додаткових частот для одночасного аналогового і цифрового мовлення в перехідний період. Ще однією проблемою є захист радіочастот у прикордонних районах.

У зв’язку з цим, на думку пана Костюченка, цифрову мережу мовлення необхідно починати будувати в прикордонних районах. Також є проблемою те що держкомітет вважає досягнення паритету між мовленням державних і громадських телеканалів, з одного боку, і комерційних — з іншого.

За інформацією Экономические известия , альтернативний проект, розроблений МВП Квант-Ефір, передбачає  переведення на цифрове телерадіомовлення в чотири етапи. Перший етап, що передбачає експериментальне мовлення.

 Під кінець року, якщо експеримент буде вдалим, буде підтверджена заявлена якість мовлення і цифровий ефір з’явиться у Львові, Ужгороді, Харкові, Одесі, Луганську і Донецьку. Під час третього етапу до кінця 2008 року  заплановане розгортання цифрової мережі для 50-60% населення країни. У 2009-2011 році  цифрова мережа повинна охопити 85-95% населення країни. У період 2009-2014 року  буде відбуватися поетапне відключення застарілого устаткування аналогового телемовлення. Як заявив "і" гендиректор фірми Квант-Ефір Іван Омелянюк, на перші чотири роки реалізації цього проекту буде потрібно до $200 млн.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також