Цьогоріч дітей на Закарпатті побільшало, а дітей-сиріт стало трохи менше (ФОТО)

20
0

У понеділок, 30 вересня, відбувся брифінг начальника обласної Служби у справах дітей Світлани Якімеліної. Захід приурочили до Дня усиновлення, який традиційно відзначають наприкінці вересня.

В цілому по області вперше за останні роки кількість дітей трохи збільшилася і склала майже 287 тисяч.

Загальна кількість дітей, що підлягають усиновленню в останні роки, на жаль, теж має тенденцію до збільшення. Кількість дітей, що набули статусу дитини-сироти чи дитини позбавленої батьківського піклування склала 1477 осіб у 2006 і поступово збільшувалася у всі наступні роки до  2397 осіб у 2011 та 2012 роках. За місяців 2013 року ця кількість склала 2394 дитини і надалі прогнозується лише незначне її збільшення.

Із вищезазначеної кількості 27% (652 дитини) - це ті які підлягають усиновленню, які є дітьми-сиротами бо позбавлені батьківського піклування.  Решта 63% переважно  перебувають на піклуванні. Є також діти, яких відібрали рішенням суду. Зазвичай на вирішення долі таких дітей дається рік часу. Що цікаво, існують випадки, коли після усиновлення таких дітей все-таки повертають у сім’ю, але, на жаль,  це рідкість.

Регіональний облік для можливого усиновлення 73 дитини за 3 квартали цього року.
Зараз на облікує 44 подружні пари, які б хотіли усиновити дитину, та 652 дитини, які підлягають усиновленню. Попри це процедура усиновлення – досить довготривалий процес.  Справа в тому, що є розбіжності у віковій категорії: із 652 всього 10 дітей віком до трьох років та 36 віком до шести років. Решта  92, 9% - це діти від 6 до 18 років. Із вищезазначених 44 пар майже 90% хотіли би усиновити дитину віком до п’яти років. Якщо ж розглядати загальнодержавну картину, то реально громадяни України протягом 9 місяців 2013 року усиновили 85,7% дітей віком до 5 років та 14,3% - старше 5 років.

Як зазначає пані Світлана, 85% родин зрештою і усиновляє дітей віком до 5 років.
За підсумками 9 місяців цього року в області було усиновлено 46 дітей. Із них 35 потрапили до сімей  українців (приблизно 25дітей на території нашої області) та 11були усиновлені  іноземцями зі США та Італії. До слова минулого року іноземці усиновили набагато більше закарпатських дітей – аж 41.  Тут варто загадати, що для іноземців діє обмеження: дітей віком до 5 років усиновляти вони не мають права. Отож і усиновляють переважно дітей шкільного віку. Традиційно лідером по усиновленню є  Італія, але були також випадки усиновлення дітей іспанцями чи ізраїльтянами.

Кожна дитина, усиновлена на території України, перебуває на обліку і перевіряється  з певною періодичністю соцслужбами. Умови перебування дітей закордоном переходять на консульський облік і контролюються вже ним.

Щодо ромських дітей, то «усиновляють і їх, головне, щоб дитина була здорова», - зазначає пані Якімеліна. Втім, ромів частіше усиновляють люди з інших областей України, а також іноземці. 

Скасування усиновлень цього року не було.

Типовий портрет родини усиновлювачів – це подружня пара віком 30-40 років, яка не має дітей. Але, як зазначає Світлана Якімеліна,  є повільна тенденція до того, що пари з дітьми усиновляють дітей. Якщо говорити про батьків-одинаків, то можливість усиновлення для них є, але переважно це роблять матері-одиночки. Хоча цього ж року в службі був унікальний випадок, коли дитину взяв батько-одинак. Іноземці мають складніші умови, адже усиновляти дитину повинна обов’язково одружена пара.

Пані Світлана також додає, що у нас діти-сироти і фактично, і теоретично до 18 років захищені, але після 18 років настають проблеми, адже питання працевлаштування та житла державою не вирішується.  Цього року зроблені перші кроки і 5 адміністративно-територіальних одиниць отримали кошти на закупівлю житла для осіб із числа дітей-сиріт. Благодійні організації також допомагають дітям-сиротам, зокрема і працевлаштуватися. Є приклад однієї благодійної організації, котра збудувала 3 будинки з можливістю проживання по 8 осіб в кожному саме для таких осіб. До того ж є проблема в тому, щоб соціальні працівники навчили цих дітей-сиріт економно витрачати кошти, вести господарство, тощо, адже велика частина їх проблем виникає саме через неможливість соціалізуватися.  

Мукачево.net

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також