Цьогоріч на Закарпатті зафіксовано 7 захворювання на лептоспіроз

4
0

З початку цього року на Закарпатті вже 7 осіб захворіли на лептоспіроз. Пік захворюваності на цю недугу припадає на липень-жовтень. Про це сьогодні, 8 липня повідомили у прес-службі управління охорони здоров’я ЗОДА.

Ситуація в області залишається напруженою, оскільки спостерігається тенденція до важкого перебігу хвороби (практично 60%), що може призвести до летальних випадків.

Довідка

Рівень захворюваності на лептоспіроз у Закарпатській області залишається практично незмінним. Так, за 2007 та 2008 роки діагностовано по 49 випадків, у 2009 рік – 36 випадків. Загальноукраїнські показники в області перевищено у декілька разів.

Лептоспіроз – гостре інфекційне захворювання, яке одночасно вражає декілька органів: центральну нервову систему, легені, печінку, нирки. Заразитися можуть як люди, так і тварини: коні, свині, корови. Основне джерело лептоспірозу – сірі щурі, миша польова і хатня, ондатри. Людина найчастіше заражається лептоспірозом на сінокосах, випасах худоби, праці на дачних ділянках, збору грибів, ягід та при купанні у стоячих водоймах. Основні шляхи передавання – аліментарний (через воду), контактний (під час купання у водоймах, пошкодження шкіри інфікованими предметами), продукти, рослини. Інфекція потрапляє в організм через слизові оболонки, шлунково-кишковий тракт та ранки на тілі. Частіше хворіють чоловіки із сільської місцевості. Захворюваність міського населення відзначається за несприятливих санітарних умов – паводка, контакту зі стічними водами тощо.

Як правило, хвороба дає про себе знати на другий-четвертий день після зараження. У пацієнта піднімається висока температура, він відчуває головний біль, слабкість, загальне недомагання, ломоту в тілі. За своїми симптомами лептоспіроз схожий на грип, але є певні відмінності. При цій інфекції людина відчуває сильний біль в ікроножних м’язах. Такий симптом характерний тільки для лептоспірозу. 

Профілактика. Захищають джерела водопостачання і харчові продукти від забруднення сечею диких і домашніх тварин, періодично проводять дератизацію. Не можна вживати некип’ячену воду з відкритих водойм. При догляді за хворими тваринами або роботі з їх сировиною необхідно користуватись захисним одягом, гумовими рукавичками. Спецодяг також повинні носити особи, які працюють у шахтах, рудниках, земляних роботах, сінокосах тощо. Продукти від хворих тварин (м’ясо, молоко) можна використовувати після відповідної термічної обробки.

Важливу роль в профілактиці лептоспірозу відіграють ветеринарно-санітарні заходи у господарствах: захист харчових продуктів, санітарна експертиза м’яса.

Успіх лікування залежить від своєчасного звертання хворого до лікаря.

У Закарпатській області розроблений та впроваджений регіональний «Комплексний план заходів по профілактиці лептоспірозу в Закарпатській області на 2010-2014 роки».

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також